Miloševićeva obrana traži pozivanje Wesleyja Clarka

BRITANSKI odvjetnik Steven Kay, kojeg je Haški sud (ICTY) dodijelio Slobodanu Miloševiću kao branitelja po službenoj dužnosti, zatražio je da raspravno vijeće pozove američkog generala Wesleya Clarka na dodatno svjedočenje i ukine stroga ograničenja pod kojima je iskaz dao u listopadu 2003.

General Clark, zapovjednik snaga NATO-a u Europi 1997-2000. i kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2004. godine, svjedočio je na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Miloševiću u listopadu 2003., no na zahtjev američke vlade njegovo je svjedočenje tada strogo ograničeno po naravi i opsegu, dok je transkript njegova iskaza objavljen uz odgodu i cenzuriranje.

Odvjetnik Kay, koji sve češće ulaže pisane podneske obrane kako se bliži završetak glavne rasprave, zatražio je da vijeće preispita odluku o ograničenjima Clarkova iskaza, uz ocjenu da su ona išla u prilog teza optužbe, a na štetu iznošenja obrane optuženoga.

Clark je svojim iskazom potkrijepio navode optužbe o inividualnoj kaznenoj odgovornosti Miloševića za zločine na Kosovu, potvrdio da je optuženi u srpnju 1995. znao da je u tijeku pokolj Bošnjaka u Srebrenici te da je cijeli rat nadzirao vodstvo bosanskih Srba.

Miloševiću tada nije dopušteno da u protuispitivanju postavlja pitanja o intervenciji NATO-a protiv SRJ, pa Kay u podnesku navodi i pitanja o kojima bi optuženi dodatno ispitivao generala, uključujući i ona o legitimnosti intervencije NATO-a, suradnji s OVK-om, posljedicama 11-tjednog bombardiranja i druga.

Branitelj Kay je ranije tražio da vijeće "sub poenom" pozove za svjedoke Clarka, bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrodera i britanskog premijera Tonyja Blaira. Prošlog mjeseca vijeće je odbacilo zahtjev u dijelu koji se odnosio na Schroedera i Blaira, dok se o Clintonu i Clarku nije izjasnilo.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.