Miloševiću pozlilo na suđenju

BIVŠEM jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u srijedu je pozlilo tijekom glavne rasprave pred Haškim sudom, pa je sudsko vijeće odlučilo do ponedjeljka prekinuti suđenje.

''Miloševića je pregledao liječnik. Suci su se nakratko vratili u sudnicu kako bi razmotrili izviješće liječnika te odlučili da se suđenje odgodi do ponedjeljka'', kazao je Landale u telefonskom razgovoru iz Den Haaga.

"Milošević je upravo bio završio dodatno ispitivanje svjedoka, potpukovnika VJ Zlatka Odaka, i trebao je izvesti idućeg svjedoka, kada se požalio da se ne osjeća dobro pa su suci odgodili suđenje do daljnjega", rekao je ranije danas Landale.

Milošević se na jučerašnjoj sjednici požalio da u zadnja dva mjeseca ima "ozbiljne zdravstvene probleme", te zatražio da mu vijeće odobri stanku u suđenju u trajanju od šest tjedana, pozivajući se na preporuku trojice liječnika specijalista iz Rusije, Francuske i Srbije, koji su ga na njegov zahtjev pregledali 4. studenoga.

Trojica liječnika - kardiolog, angiolog i otorinolaringolog u svojem su zajedničkom izvješću zaključili kako Miloševićevo zdravstveno stanje, zbog srčanih tegoba i visokog tlaka, "nije stabilno te postoji mogućnost komplikacija".

Miloševiću je preporučeno mirovanje te prestanak fizičkih i intelektualnih aktivnosti. Trebao bi odmarati najmanje šest tjedana kako bi mu se stanje stabiliziralo.

Raspravno vijeće jučer je zatražilo taj izvještaj specijalista kako bi odlučilo o Miloševićevu zahtjevu za stankom u procesu.

Prošloga je petka suđenje također odgođeno jer se Milošević zbog bolesti nije pojavio u sudnici. Pritvorski liječnik je nakon pregleda ustanovio da se radi o iscrpljenosti.

67-godišnji Milošević, sam vodi svoju obranu, priprema i ispituje svjedoke i priprema materijalne dokaze, u čemu mu pomaže nekoliko pravnih savjetnika.

Od 12. veljače 2002. kada mu je počelo suđenje za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, postupak je prekidan u 20-ak navrata zbog njegova visokog tlaka, srčanih tegoba, gripe ili iscrpljenosti.

Milošević je prije uhićenja proveo 13 godina na vlasti, a ukoliko pred haškim sudom bude proglašen krivim po brojnim točkama optužnice, morat će se suočiti s doživotnom kaznom zatvora.

Foto: Arhiva

Pročitajte više