Milovanović će tijekom dana biti izveden pred istražnog suca

ŽELJKO MILOVANOVIĆ, osumnjičenik za ubojstvo Ive Pukanića, uhićen je sinoć oko 22 sata u Beogradu. Srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je uhićenje te dodao da je Milovanović bio naoružan, ali nije pružao otpor.

Beogradski Press Online objavio je fotografiju uhićenja Željka Milovanovića na kojoj se smije dok ga privode maskirani i automatskim oružjem naoružani policijski specijalci koji na sebi nose neprobojne prsluke.

Srpski mediji pišu da je Milovanović uhićen poslije duljeg praćenja. Uhićen je samo dan nakon što je ponovno uhićen Milenko Kuzmanović, 25-godišnji Beograđanin koji je krajem listopada prvi puta uhićen na parkiralištu benzinske pumpe u Spačvi gdje se trebao sastati s Robertom Matanićem.

Uhićen je u ulici Dunavski kej u beogradskom naselju Dorćol gdje je prije pet dana unajmio stan koji je policija nakon uhićenja pretražila. U stanu je imao oružani arsenal koji se sastojao od dva automatska pištolja škorpion, četiri prigušivača, četiri pištolja te veće količine metaka.

Dačić je potvrdio da je Milovanović sa sobom imao pištolj Glock u kojem je metak bio u cijevi, međutim nije ga upotrijebio. Tijekom dana se očekuje njegovo izvođenje pred istražnog suca koji će najvjerojatnije odrediti produljenje pritvora za Milovanovića.

Kako doznajemo u stanu na Milovanovićevoj adresi u Doboju trenutno nema nikoga. Tamo je prošle godine bila njegova supruga i njihovo dijete koje su novinari danima opsjedali nakon što je objavljeno da ga policija nije uspjela uhititi. Podsjetimo, Iz Specijalnog tužiteljstva Republike Srpske ranije je priopćeno da je Milovanović boravio na području Doboja.

Traže ga zbog ratnih zločina

Željko Milovanović u bijegu se nalazio preko sedam mjeseci. Početkom studenog prošle godine za njime je raspisana međunarodna tjeralica hrvatskog MUP-a pod sumnjom da je postavio eksplozivnu napravu koja je na parkiralištu pored zgrade NCL Media grupe u Vlaškoj ulici u Zagrebu usmrtila Ivu Pukanića i Niku Franjića.

Milovanović je rođen u Hrvatskoj, a osim hrvatskog ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Zbog raznih kaznenih djela već je skupio pozamašan policijski dosje. Sedam godina je bio pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) kojom je zapovijedao zloglasni Milorad Ulemek zvani Legija koji je u Srbiji osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Zorana Đinđića. Za Milovanovićem otprije traga osječki sud koji ga tereti za ratne zločine u Slavoniji i Baranji. Sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici traže ga pak zbog zbog ubojstava, pljački, otmice i krađe.

O kakvom se kriminalcu radi najbolje svjedoči podatak da ga već više godina traže policije Srbije i Republike Srpske, a od prošle godine i hrvatska policija. S obzirom na toliku "traženost" ostaje nejasno tko će mu i zbog čega prvi suditi. Također nije jasno je li Milovanovićevo uhićenje rezultat dojave policiji što bi značilo da će dojavljivač dobiti stotinu tisuća kuna nagrade koju je hrvatski MUP raspisao početkom travnja za informaciju koja će dovesti do uhićenja.

Milovanovića je kao sudionika u ubojstvu Pukanića i Franjića hrvatska policija prepoznala temeljem iskaza jednog od ranije uhićenih osumnjičenika za ubojstvo, ali i temeljem snimke nadzornih kamera postavljenih na parkiralištu u Vlaškoj 40. Iako se na snimci ne vidi lice osobe koja se dovezla skuterom, kaciga koju je vozač skutera nosio na glavi pronađena je nekoliko mjeseci kasnije u Milovanovićevom stanu u Doboju tijekom pokušaja njegova uhićenja koji nije uspio, jer je Milovanović pobjegao i to navodno temeljem dojave da mu se sprema uhićenje.

Gudurić i dalje nedostupan

Osim Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića osumnjičeni su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović te Bojan Gudurić koji se još uvijek nalazi u bijegu.

Kao nalogodavac ubojstva osumnjičen je Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam koji je u travnju uhićen u beogradskom naselju Dedinje. Nakon uhićenja određeno mu je produljenje pritvora u roku od 30 dana, a koje je prošli tjedan produljeno za dodatnih 60 dana.

27-godišnji Gudurić zvan Bajone, inače nekadašnji student prava u Novom Sadu, je kao član kriminalne skupine u Srbiji optužen za teška razbojstva u Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Srbobranu.

Prema optužbi, Gudurić je u drugoj polovici 2004. i u siječnju 2005. godine sudjelovao je u pljačkama benzinskih postaja, kladionica, zlatarnica, poslovnih prostora, trgovina gdje je zajedno sa svojom skupinom opljačkao ukupni plijen od 2.2 milijuna tadašnjih srpskih dinara.

R.I.
Foto: Cropix

Pročitajte više