Mimica: RH će do 2006. godine ispuniti uvjete za članstvo u EU

Hrvatska će do kraja 2006. godine ispuniti uvjete za članstvo u Europskoj uniji, kazao je u utorak na konferenciji za novinare u Zagrebu ministar za europske integracije Neven Mimica.

´Hrvatska može biti spremna postati članicom EU do kraja 2006. godine´, kazao je Mimica dodajući da će Zagreb sljedeće godine ispuniti uvjete Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju RH s EU, što je prva stepenica do pridruženog članstva.

Podnošenje zahtjeva za članstvo u EU, koji je hrvatski premijer Ivica Račan prošlog tjedna predao Grčkoj koja trenutačno predsjeda EU, dio je procedure i Hrvatska još puno toga mora napraviti na svome putu prema EU, kazao je Mimica.

On je takođe ocijenio da Hrvatska ima dobre izglede da u roku od godine doba dobije status kandidata za ulazak u EU.

´Narednih mjeseci pripremat ćemo se za odgovore na upitnik koji ćemo dobiti od Europske komisije, kako bi EK mogla dati mišljenje o zahtjevu RH za članstvo u EU. Očekujemo da će mandat za izradu tog mišljenja o zahtjevu za članstvo Komisija dobiti u travnju ove godine od Vijeća ministara EU i da će već prije ljeta u Hrvatsku stići zahtjev od nekih tisuću pitanja´, rekao je Mimica.

On je dodao da će Hrvatska biti spremna odgovore na ta pitanja pružiti i prije za to predviđenog roka od tri mjeseca. Odgovori se, nastavio je, već pripremaju prema pitanjima upućenima Sloveniji, budući da će dvije trećine pitanja biti istih.

Mimica je komentirao i rezultate turneja lobiranja hrvatskih dužnosnika po zemljama članicama EU i zemljama kandidata.

Zajednička je ocjena, kazao je on, da se zahtjev RH prihvaća s razumijevanjem.

Hrvatski je ministar također ocijenio da iračka kriza neće bitno utjecati na dinamiku priključicanja Hrvatske EU, te dodao da će najveći problem u približavnju Zagreba euroatlantskim integracijama biti izvršavanje triju pitanja: povratak izbjeglica, suradnja s haškim sudom i reforma pravosuđa.

´Hrvatska razumije koliki je napor potreban za ispunjenje uvjeta EU, ali mi smo na to spremni i možemo to ispuniti´, zaključio je ministar Mimica.

Prema rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, koji su objavljeni na istoj konferenciji za novinare, 75,5 posto hrvatskih građana zalaže se za uključivanje RH u EU, dok se za ulazak Hrvastke u NATO izjasnilo 61 posto ispitanih građna. Ispitivanje je provedeno u prosincu prošle godine na reprezentativnom uzorku od 1000 stanovnika.

Pročitajte više