Ministar Banac: Zelene površine na udaru građevinskih investitora

MINISTAR zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac razgovarao je danas s stanovnicima zagrebačkog naselja Ferenščica koji već jedanaesti dan prosvjeduju protiveći se gradnji stambenoposlovne zgrade na zelenoj površini (parku) svog kvarta koju u Ivekovićevoj ulici namjerava graditi građevinska tvrtka Bramgrad.L

Banac im je obećao pomoći da bi zadržali zeleni prostor.

"Ministarstvo zaštite okoliša zatražilo je izvršenje upravnog nadzora kako bi se vidjela zakonitost, smislenost i ekonomičnost tih radova, da ustanovi je li zaista potrebno imati stambeno zdanje na mjestu gdje su zbog te gradnje posječena dugogodišnja stabla", rekao je ministar stanovnicima Ferenščice.

Izjavio je kako će se očitovati o tom pitanju nakon što primi izvješće tog nadzornog tijela. Banac je izrazio nadu da će izvješće ići u prilog zaštite prava građana i zelene površine u Zagrebu, jer su one, po njegovim riječima, u Zagrebu i u mnogim drugim hrvatskim urbanima centrima u ovom trenutku "na udaru".

Moramo pomoći stanovnicima tih kvartova da se te zelene površine zaštite na njihovu korist, poručio je Banac napominjući kako zadnjih mjeseci raste i svijest građana o potrebi zaštite okoliša, te da je primio veliki broj peticija iz svih hrvatskih krajeva, najviše iz Dalmacije, u kojoj se zbog brze urbanizacije prostor strašno narušava.

Ministar Banac došao je stanovnicima Ferenščice na njihov poziv, a njih dvjestotinjak s djecom dočekalo ga je s pljeskom i uzvikom "Hoćemo park"!. Na transparentima koja su nosila djeca pisalo je - "Koji je park sljedeći? Ribnjak? Maksimir?", "Stop građevinskom kriminalu" i "Vratite nam park".

Građani su ministra obavijestili da svakodnevno dežuraju ispred ograđene površine na kojoj je iznenada srušeno tridesetak stabala starih više od trideset godina. Rekli su da gradnju neće dozvoliti jer imaju pravo na zelenu površinu. Upozorili su da ih ni iz Grada, niti iz inspekcija koje su pozvali nitko nije posjetio. Građani su ministru rekli i kako je to što se radi "ekocid i posljednja sramota te crvene zaostale birokracije i da to rade oni koji su jučer od nekuda došli u Zagreb da bi pobrali novac i otišli dalje. Umjesto da se taj park oplemenio, on se srušio, a ako se tu napravi zgrada, to bi bio još jedan dokaz nemoći vlasti i naroda".

Ministru se predali i peticiju protiv gradnje te zgrade na zelenoj površini s 1.227 potpisa prikupljenih u tri dana.

Stanovnicima Ferenščice svojim je dolaskom dala potporu i saborska zastupnica HDZ-a Jadranka Kosor.

Pročitajte više