Ministar Biškupić o Lackoviću: Otišao je svjetski poznat umjetnik

MINISTAR kulture Božo Biškupić izjavio je danas kako je hrvatska i svjetska umjetnost smrću Ivana Lackovića Croate, svjetski poznata naivnog umjetnika, pretrpjela velik gubitak.

"Lacković je bio umjetnik s izrazitim smislom i ljubavi za prirodu u kojoj je otkrivao i osjećao ono elementarno i stvaralačko, a čovjeka je uvijek postavljao u sudbinski odnos s njom. Unatoč drami čovjekova odlaska sa zemlje i Lackovićevu djelu osjećala se duboka pomirenost sa sudbinom, utjeha neprekidna kretanja i spokojstvo nova vraćanja kao da je svaki rastanak samo privremen", kazao je Biškupić.

Podsjetivši kako je otkrio slikarstvo kao dijete i njime se počeo baviti pod utjecajem Hlebinske škole, ostavši mu vjeran do kraja života, Biškupić napominje kako su baš to iskustvo iz djetinjstva, rad u šumskom gospodarstvu u mladenaštvu, ali i tragična obiteljska sudbina, duboko utjecali na njegovo stvaralaštvo.

"Čitavo je razdoblje tog stvaralaštva obilježeno crtežom, pa misao Josipa Depola da je Lacković uveo crtež kao samostalnu disciplinu u naivnu umjetnost može se upotpuniti tvrdnjom da se njegovom pojavom u podravskom bazenu naivne umjetnosti rodila nova estetika, odnosno - snažna obnova", ističe Biškupić.

Po njegovim riječima u Lackovićevu slikarstvu sve počinje od poezije i sve završava u poeziji, sve joj je podređeno i izvan nje ne postoji za našeg umjetnika slikarski prostor.

Stoga je ugledni francuski pjesnik Jean-Louis Depierris, koji je pratio umjetničko stvaralaštvo Ivana Lackovića, bio njegov prijatelj i autor opsežne monografije o njegovu djelu, ispravno ustvrdio: "Čovjek hrvatske zemlje, Ivan Lacković Croata slika, kao što se upušta u ljubav, nanovo osvojeni kraj iz djetinjstva. Cijela mu Podravka prolazi slikama", podsjetio je Biškupić.

Dodao je kako je stupivši među branitelje hrvatske domovine u najteže vrijeme Domovinskog rata tom prigodom napisao jedan od svojih najljepših tekstova posvećenih Domovini i njezinoj sudbini:

"Ti Domovino moja čezni za pravom i pravednošću i neka istina ide pred tobom i djecom tvojom... Noć u koju mnogi narodi ulaze neka ti bude obasjana zvijezdom Danicom kojom jutarnja zamjenjuje zora... Nemoj plakati Domovino! Gradovi Vukovar, Osijek, Gospić, Dubrovnik, Karlovac bit će svjedoci tvoji... i niknut će novi i ljepši...."

"Bio sam njegov prijatelj, surađivali smo više od 30 godina na brojnim bibliofilskim izdanjima s uglednim hrvatskim i europskim pjesnicima i njegov je odlazak za mene velik gubitak prijatelja, umjetnika i sjajna čovjeka", rekao je ministar kulture Božo Biškupić.

Pročitajte više