Ministar branitelja Ivić otkrio državnu tajnu: Dragan Primorac je u ratu bio sedam mjeseci

MINISTAR branitelja Tomislav Ivić izjavio je kako sumnja u točnost podataka u objavljenom Registru branitelja, jer se ne može utvrditi identitet osoba koje su u njemu.

"Ono što se trenutačno nalazi na internetu tek je sirovi materijal i nema veze s Registrom branitelja", kazao je jučer u emisiji Otvoreno ministar Tomislav Ivić. On je u emisiju donio izvadak iz "originalnog" Registra i onoga skinutog s interneta. Svatko se mogao zapitati ne krši li ministar time zakon, jer maše s tajnim dokumentom.

Ministar objavio da je Primorac u ratu bio sedam mjeseci

Uz to je uzeo i primjer bivšeg ministra Dragana Primorca te navodi kako je jedan portal na temelju podataka objavljenih na internetu napisao da je bivši predsjednički kandidat u ratu bio četiri godine, dok Ivić tvrdi da je po njihovoj evidenciji on bio svega sedam mjeseci.

Voditelj Mislav Togonal ga je upitao je li smio reći tajni podatak, a Ivić mu je odgovorio kako to na taj način ne bi trebao iznositi, ali je dodao da se nada da se Primorac zbog toga neće ljutiti, jer je to i u njegovom interesu.  Predsjednik Hvidre Josip Đakić ponovio je svoj stav da objava Registra ni za koga nije dobra, a boji se da bi s objavljenim podacima mogli baratati ljudi poput Save Štrbca.

Broj branitelja se od 1995. godine povećao za skoro 200 tisuća

Za objavu podataka okrivio je političku kampanju predsjednika Ive Josipovića, a smatra kako su podaci objavljeni iz politikantskih razloga. Kao indikativnu je naveo izjavu Predraga Matića Freda koji je nedavno najavio da će podaci biti objavljeni na internetu.

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin smatra kako je brojka od pola milijuna branitelja rezultat zloporabe sustava te se ne slaže s izjavom Jadranke Kosor da je Registar uradak paraobavještajnog podzemlja. Iznio je i podatak da se od 1995. godine do danas broj branitelja povećao za skoro 200 tisuća ljudi. Ministar Ivić je opovrgnuo njegov navod da Erste Invest ima Registar branitelja. Erste Invest upravlja Fondom branitelja. SDP-ovac Davorko Vidović tvrdi da su branitelji sotonizirani, jer se ne zna tko su oni stvarni. "Objavom podataka taj će se problem riješiti", zaključio je Vidović.

Pročitajte više