Ministar Butković prije mjesec dana: "Danas počinju radovi." Nema doslovce ničeg

Foto/montaža: Index/Pixsell/Patrik Macek/FaH

KONAČNO se zna: u utorak, 4. lipnja, započet će radovi na zaobilaznici Ložišća na Braču koje su Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, te Lovro Kuščević, ministar uprave, svečano otvorili 25. travnja.


Famozno "otvaranje radova" 25. travnja

Pisali smo već o tom fenomenu, naime, da su ministri navedenog datuma posjetili spomenuti otok i obavili opisanu radnju nakon koje, međutim, nikakve vidljive aktivnosti nisu uslijedile. Obratili smo se tada Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i doznali da su ministri, zapravo, sudjelovali na početku "uvođenja u posao odabrane tvrtke za izvođenje radova na projektu izgradnje obilaznice naselja Ložišća na otoku Braču", ali i da dotično uvođenje "obično traje minimalno mjesec dana".

Kako se na budućem gradilištu i dalje ne događa ništa bitno, oku vidljivo, opet smo se obratili Ministarstvu. I dobili sličan odgovor, ali s točnim datumom početka radova - 4. lipnja (utorak). 


Na mjestu na kojem su otvoreni radovi i dalje nema doslovce ničega

Radovi će krenuti usred turističke sezone

Iz Ministarstva sada preciziraju kako je "na osnovu sklopljenog ugovora na izgradnji obilaznice Ložišća sa Zajednicom gospodarskih subjekata Poduzeće za ceste Split i Strabag Ag, 25. 4. 2019. godine izvršen postupak uvođenja izvođača u posao te je počeo teći ugovorni rok za izvođenje radova od 18 mjeseci. U proteklom periodu izvođač radova je izvršio niz pripremnih radnji koje prethode vidljivim zemljanim radovima na terenu (izradio plan organizacije gradilišta, dinamički plan izvođenja radova, projekte privremene regulacije prometa koji uključuju privremene građevine, mobilizaciju uredskih prostorija i pojedinih građevinskih strojeva...). Prema dinamičkom planu izvođača određeno je kako početak izvođenja radova na samom terenu započinje 4. lipnja 2019. (utorak) kad je planiran početak zemljanih radova, tj. strojni iskop", poručuju iz Butkovićeva Ministarstva. 

Napominju i da je "planirano izvođenje radova i za vrijeme turističke sezone, no isti su "planirani na način da minimalno utječu na promet tijekom turističke sezone".

Podsjećamo, ministar Butković je 25. travnja rezolutno tvrdio kako je "nakon provedenog postupka javnog natječaja izabran izvođač i odmah počinju radovi". Ne uvođenje izvođača u posao, nego radovi. Naravno, svima je jasno da je ministarsko ukazanje na svečanom otvaranju radova na Braču bilo u funkciji HDZ-ova predizbornog marketinga. Iz rezultata bi se dalo zaključiti kako ovaj oblik šarmiranja birača više nije pretjerano uspješan, ali to je već druga tema.

Pročitajte više