Ministar Dobrović vam poručuje da ne morate žuriti s ugradnjom razdjelnika

Foto: FAH

GRAĐANI plaćaju loše političke odluke. O cijeni struje, razdjelnicima, ali i o budućnosti INE i planu gospodarenja otpadom u RTL-u Danas je govorio ministar Slaven Dobrović.

"Mi se suočavamo s posljedicama loše i štetne politike Milanovićeve Vlade. Način na koji su integrirani obnovljivi izvori energije dovode u pitanje opstojnost cijeli energetski sustav u smislu pokrivanja troškova. Mi znamo da proizvođači imaju povlaštene ugovore. Kad pogledamo zakon o obnovljivim izvorima energije iz 2015. je povećao te kvote za vjetar sa 420 na preko 750 megavata. To nas dovodi da hrvatski operater električne energije nema sa čime izbalansirati veliki trošak koji mora platiti proizvođačima. Kome ćemo uzeti? To je složena situacija. Uključili smo razgovor sa svim dionicima, rade se različiti modeli. Sigurno je da građanima struja neće poskupiti", kazao je govoreći o najavama pojeftinjenja struje.

Govoreći o razdjelnicima, građanima je poručio da ne žure s ugradnjom.

"Opet se radi o primjeru neodgovorne politike. Zakon je obvezao zgrade ugradnjom razdjeljinka s ciljem povećanja energetske efikasnosti. Zadatak je možda bio dobar, ali način na koji je proveden je bio jako loš. Što se razdjelnika tiče, ne treba hitno slijediti odredbe prošloga zakona", kazao je.

Pročitajte više