Ministar Šuker u "Otvorenom" kao kit u moru

MINISTAR financija Ivan Šuker u posljednjih petnaest dana postao je gotovo neizbježan sudionik glavne političke emisije HTV-a "Otvoreno", pa mnogi zaključuju kako je gotovo pa nemoguće da se u "pornografskom" terminu oko 23 sata ne vidi lik i djelo Sanaderova ministra zaduženog za financije.

Teme kao stvorene

Pedantni pratitelji emisije pod voditeljskom palicom Mislava Togonala i Dijane Čuljak izračunali su tako da je u posljednjih osam emisija, ministar Šuker gostovao čak četiri puta. Bio je neizbježan kada se govorilo o Ekonomskoj krizi, asistirao je kod reforme drugog mirovinskog stupa, bez njegovog znanja nije se moglo pričati o "likvidnost javnih poduzeća", a naravno da su i antirecesijske mjere također bile "fah" ministra financija. Sve tema do teme kao stvorene za Šukera, dok u toj istoj emisij još nismo dočekali temu u kojoj bi se govorilo o primjerice Fondu branitelja. Odnosno trebali smo, ali je navodno otkazana nakon intervencije Jadranke Kosor.

Danas mnogi u šali govore kako bi ministar Šuker mogao postati stalni postav te emisije, drugi kažu kako bi slobodno mogao zamijeniti voditeljski dvojac Čuljak-Togonal, dok treći na Facebooku otvaraju grupe u kojima se otvoreno pitaju: Hoće li ministar Šuker i danas biti u "Otvorenom"? Četvrti, rekli bi smo i zajedljivi govore kako se ministar Šuker toliko "ispraksirao" da se ponaša kao "kit u moru".

Otvoreno priča, Ivana ne briga...

Budući da se Šukerova sigurnost u govorima kao i u televizijskom nastupu može jedino mjeriti s hladnokrvnošću u egzekuciji njegova prezimenjaka u Francuskoj '98, nastupi ministra financija na dalekovidnici polako, ali sigurno ulaze u noviju povijest "diktature politikantstva" na HTV-u. Naime, Šuker gotovo uvijek ima isti stav, a to je da govori mnogo i sporo, bez obzira ima li to veze s temom i bez obzira na upozorenja voditelja emisije.

U vrhunac njegove karijere na "Otvorenom" svakako spada emisija emitirana sredinom veljače kada je od pet gostiju dvoje imalo priliku govoriti samo jednom, dvojica su govorila čak dva puta, a sve ostalo vrijeme neumorno je "pojeo" sveznajući ministar. Štoviše, Šuker često upada u riječ svojim sugovornicima, valjda uvrijeđen da govore o njegovoj temi, pa je tako Vidoviću iz SDP-a upadao gotovo svaki put kada se govorilo o mirovinskoj reformi. Na kraju je emisija kojom je suvereno vladao Šuker prekinuta jer je "probijen" termin.

Šuker nije u statistici

"U emisiji HTV-a 'Otvoreno' ne pozivaju se gosti na temelju nekakvih brojki o tome koliko su puta bili pozivani u tu emisiju, već prema relevantnosti odnosno temi koja se obrađuje. Primjerice ako pišete neku temu o HRT-u sasvim je normalno da će izjava glasnogovornika biti u gotovo svim tekstovima, na taj način funkcionira i ta emisija koja u posljednje vrijeme govori o svim aspektima trenutne financijske situacije, gdje je ministar financija gotovo pa neizbježan", zaključio je za Index glasnogovornik HRT-a Janos Roemer o temi čestog pojavljivanja ministra financija Ivana Šukera u emisiji Otvoreno.

Recimo i to kako danas nema "Otvorenog", ali možemo samo pretpostaviti tko će nas dočekati u studiju u ponedjeljak.

I.Ć.
Screenshot: HTV

Pročitajte više