Ministar financija: Prve prodaje javnih poduzeća kreću kroz mjesec i pol

Screenshot: N1

MINISTAR financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku N1 televizije, gdje je komentirao provedbu reformi i prodaju javnih poduzeća, ali i mirovinsku reformu koja u posljednje vrijeme proizvodi prijepore.

Najavljenu mirovinsku reformu HDZ nije spreman podržati, no Marića to ne brine.

"Ono što smo rekli to je samo predlaganje. Uvijek će biti nezadovoljnih. Vlada je predala program reformi i smatram da ćemo biti kadri to sve provesti", rekao je Marić te kazao kako očekuje potporu unutar vladajuće koalicije.

Očekuje da će odgovor Bruxellesa doći uskoro.

"Dobit ćemo uskoro prvi odgovor na program reformi. Hrvatska je i dalje u proceduri prekomjernog deficita i sigurno je da su svi koraci usmjereni tome da mi u neko doba izađemo iz toga. Očekujemo dijalog s Europskom komisijom. Za reforme smatramo da su potrebne ne samo radi EK nego smatramo da je potrebno napraviti strukturni iskorak kako bismo krenuli naprijed."

Marić je uvjeren da će provesti cijeli paket reformi te da se ne brine hoće li Vlada imati potporu u Saboru.

"Sigurno da ima određenih, da tako kažem, trzavica, ali usvojili smo proračun bez ikakvih problema. Tako i neke od ovih zakona. Što se tiče paketa reformi vjerujemo da ćemo biti kadri to sve provesti."

Na pitanje može li proračun izdržati ako ne dođe do reforme mirovinskog sustava, Marić kaže:

"Mirovine su jedna od dvije kategorije koje nismo smanjivali, ali određeni omjeri upućuju na potrebe korekcije. Na tom tragu su bile i prethodne vlade. Produljenje životnog vijeka stavlja pritiska na proračun. Korekcije će biti za osnaživanje aktivnosti. Imamo neke županije u kojima je omjer zaposlenih i umirovljenika ispod jedan. Potrebno je povećati zapošljavanje, ali i zadržati ljude što duže na tržištu rada."

Prodaja poduzeća krenut će uskoro

"Sve su to stvari koje su još na stolu i morat ćemo se strpiti. Ideja je da se u kratkom vremenu napravi iskorak i to mora biti signal... Ja bi rekao prve prodaje da kreću kroz mjesec do mjesec i pol dana."

Marić je najavio i kako će analiza poreznog sustava biti prezentirana do ljeta te da taj segment želi učiniti boljim za poduzetnike.

Takozvani porezni Uskok ostat će u djelokrugu ministarstva.

"Radio je dobro i ostat će u djelokrugu ministarstva, ali u kojoj ustrojstvenoj jednici... Prirodnije je da je vezano za poreznu upravu. Vrlo brzo ćemo imati rješenje. Službe za koje ja odgovaram treba dodatno snažiti i jačati. Moraju biti dobro umrežene s organima kaznenog progona, ali i s međunarodno", zaključio je Marić.

Pročitajte više