MINISTAR JURČIĆ POZIVA SINDIKATE DA PRITISNU ´Mečelj´

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić pozvao je danas sindikate da pritiskom od ruske tvrtke ´Mečelj´ zatraže da ispuni tražene uvjete kako bi ugovor o kupnji sisačke Željezare stupio na snagu.

´Budući da je očuvanje radnih mjesta isti cilj koji imaju (Vlada) i sindikati, pozivam sindikate da izvrše pritisak na rusku stranu da čim prije ispuni tražene uvjete kako bi ugovor stupio na snagu i kako bi Vlada isplatila zaostale plaće radnicima´, izjavio je ministar Jurčić, a priopćilo Ministarstvo gospodarstva.

Ministarstvo smatra kako se takav pritisak sindikata očekuje budući da su ´izveli sličan pritisak na Vladu da prihvati razgovore i ugovor s ruskom stranom koji u startu nije bio u cijelosti prihvatljiv´.

Ministarstvo gospodarstva želi da prodaja Željezare ´Sisak´ u stečaju uspije i da ruski ´Mečelj´ izda korektno jamstvo za kupnju tvrtke kako bi Željezara što prije počela raditi, a radnici dobili plaće za siječanj.

Jamstvo koje je ruska strana dostavila u slučaju raskida ugovora je nenaplativo, tvrdi se.

Ministarstvo gospodarstva podsjeća da je u petak, 28. veljače, poslalo zahtjev da se izmijeni tekst primljenog jamstva predstavniku ruske tvrtke ´Mečelj´, a o tome je izvijestilo i ruskog veleposlanika Eduarda Leonidoviča Kuzmina.

Kako stoji u priopćenju, ministar gospodarstva Ljubo Jurčić izjavio je kako ´ugovor o kupnji Željezare ´Sisak´ u stečaju nije stupio na snagu zbog neispunjene obveze ruske strane´.

Koordinatorica stečajnog postupka Blanka Andučić-Orešić zabranila je sinoć predstavnicima ´Mečelja´ da pokrenu proizvodnju u ´Željezari´. Tu je odluku objasnila stajalištem ministra Jurčića i Vlade da kupoprodajni ugovor nije stupio na snagu. Vlada je također zatražila dodatne izmjene bankovnih jamstava koje je ´Mečelj´ dao za kupnju ´Željezare´.

Pročitajte više