Ministar Lučin obećao posao otpuštenim policajcima s Markova trga

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin obećao je danas pojedinačno zapošljavanje otpuštenih policajaca koji već 268. dan prosvjeduju u kapelici crkve sv. Marka.

Lučin je prosvjednike pozvao na razgovor u MUP u srijedu, 18. prosinca.

U razgovoru s predstavnicima prosvjednika na čelu s Filipom Lacićem rekao je da, ako su prosvjednici spremni raditi, osobno može obećati da će u idućih nekoliko mjeseci posao dobiti svi osim onih koji imaju uvjete za mirovinu i koji ne žele raditi.

Oni koji nisu na listi za povratak u policiju neće se moći vratiti u policiju, kazao je Lučin, dodavši da je već dogovoren povratak u policiju 50-tak ljudi s te liste.

Složio se s Lacićem da je kod otpuštanja viška policajaca bilo propusta, slučajnih ili namjernih, ali ne i ´generalnog´.

Lacić je ministra obavijestio da su uputili dopise predstavnicima vlasti s uvjerenjima da nisu krivotvoritelji svjedodžbi.

Lučin je izjavio da ga ne zanima korespondencija, već samo odgovori na dva pitanja - žele li raditi i žele li raditi izvan policije.

U kapelici na Trgu sv. Marka prosvjeduje još 33 policajaca, a posao bi se trebao osigurati za njih 27 jer su ostali već na listi za zapošljavanje u policiju ili u pravosudnu policiju, rekao je Lacić novinarima uoči sastanka s Lučinom.

Prosvjed je počeo nakon što je u MUP-u provedena reorganizacija kojom je utvrđen višak od oko 3.700 policajaca.

Prosvjednici su jutros, uz nazočnost dvojice svojih odvjetnika Berislava Živkovića i Vlade Marovića, u prostoriji kapelice crkve sv. Marka održali konferenciju za novinare, na kojoj su ponovno skrenuli pozornost da nisu donijeti kriteriji po kojima su policajci bili otpušteni.

Tvrde da su protuzakonito ostali bez posla, te da imaju dokaze da su na njihova radna mjesta, iako su oni otpušteni zato jer su njihova radna mjesta ukinuta, zapošljavani drugi policajci i to, kako tvrde, pretežito srpske nacionalnosti koji su sudjelovali u pobuni protiv Hrvatske.

Istaknuli su da svi imaju i svjedodžbe o završenoj školi i uvjerenja o nekažnjavanju, te da time odbacuju optužbe ministra Lučina koji ih je, kako su naveli, nazvao kriminalcima.

Rekli su da jedino žele raditi i dobiti posao adekvatan njihov školskoj spremi te da su hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, Vladi i Saboru uputili dopise sa uvjerenjima o nekažnjavanju i završenoj školi.

Njihovi odvjetnicu najavili su tužbe Ustavnom sudu zbog otpuštanja, a ako će biti potrebno i pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Nakon konferencije 19 prosvjednika uputilo se pred zgradu Vlade sa transparentom na kojem je pisalo ´Nije nam cilj prosvjedovati već raditi! - 268. dan´ i koji je bio oblijepljen potvrdama i uvjerenjima da nisu počinili nikakva kaznena djela.

Pročitajte više