Ministar Mlakar djelatnicima: Nema izlaska iz zgrade dok vam ja to ne potpišem!

MINISTAR Uprave Davorin Mlakar prije dva tjedna poslao je poseban dopis svojim zaposlenicima u kojima im je objasnio u najmanju ruku postrožene uvjete rada u glavnoj zgradi Ministarstva. Prema dopisu koji je u posjedu Indexa, ministar Mlakar objasnio je svojim zaposlenicima da je od sada strogo zabranjen izlazak iz upravne zgrade Ministarstva, a jedino je moguće izaći ako ga se dan prije osobno obavijesti da trebaju ići van.

> Načelnik Primoštena službenim dopisom poslao ministra uprave u pizdu materinu!

> Najveći Mlakarov uspjeh je ukidanje Agencije za koordinaciju sustava procjene učinka

> Ministar Mlakar kao Bianca Matković: Ukida se zabrana zapošljavanja, a analize nigdje

> Nije valjda Bianca Matković jedini problem u Vladi?

Isto tako, osim računalne obrade ulaska i izlaska iz zgrade Ministarstva, ministar je osobno angažirao i portira na ulaznim vratima jer se zaposlenici, nakon što karticom evidentiraju ulazak ili izlazak iz zgrade, moraju upisati kod portira. Izlasci i ulasci moraju biti točni do u minutu, a ministar Mlakar, kako doznajemo, nakon kraja radnog dana zajedno s portirom uspoređuje računalne liste te gleda koliko je tko bio izvan zgrade.

Bez potpisa nitko ne mrda

Kako nam govore Mlakarovi djelatnici, izaći iz zgrade može se samo iz poslovnih razloga, a u dopisu jasno piše kako se osobno ministra mora o tome obavijestiti. Ukoliko ne dobiju pismeno odobrenje - nema mrdanja iz zgrade! Odnosno napuštanje zgrade moguće je samo u vrijeme radne pauze koja traje pola sata, a koju se ne može uzeti u prva tri sata nakon početka radnog vremena niti u zadnja dva sata prije završetka radnog vremena.

Isto tako, djelatnici nekadašnjeg Središnjeg državnog ureda za upravu, a danas Ministarstva uprave govore kako je ministar postrožio gotovo sve propise koje je rastegnuo do ruba zakona, pa tako i plaće dolaze dan ili dva prije isteka zakonskog roka, odnosno kasnije nego drugim ministarstvima.

Također, ministar je najnovijim ukazom-dopisom ograničio korištenje godišnjeg odmora koji se mora potrošiti dva puta godišnje. Slobodni dani postali su gotovo nemoguća misija.

Sve je unutar zakonskih okvira

Naravno, upitali smo samog ministra Mlakara koji su razlozi posebnih mjera prema svojim zaposlenicima, no zanimljivo je kako je rekao da posebnih mjera nema već da je sve "uobičajeno i u okvirima zakona". Također, nije nam spominjao dopis star dva tjedna.

Obrazlažući posljednje mjere, ministar nam je citirao kako Zakon o državnim službenicima, tako i kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, te kaže kako zabrana napuštanje zgrade - ne postoji.

"Službenici mogu napuštati prostorije Ministarstva u vrijeme dnevnog odmora (stanke) koja
traje 30 minuta, a ne može se odrediti na početku ili na kraju radnog vremena, što je propisano
Uredbom o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave", stoji u pisanom odgovoru ministra Mlakara u kojem se dodaje kako su mjere Ministarstva uprave usklađene s Kolektivnim ugovorom.

Nema kontrole!

"Ukoliko službenici Ministarstva uprave za vrijeme radnog vremena moraju napustiti svoje radno mjesto, bilo iz privatnih ili poslovnih razloga, to moraju prethodno najaviti svom nadređenom, što proizlazi iz zakonskih i podzakonskih propisa kojima se uređuju prava i obveze državnih službenika", kaže ministar, ne pojašnjavajući kako je upravo on nadređen svojim zaposlenicima te je tako upravo on nadležan za te poslove.

Na kraju upitali smo ga boji li se kako bi mogao biti optužen za to da želi napraviti potpunu kontrolu nad svojim zaposlenicima koji njegovu vladavinu već nazivaju strahovladom, ministar Mlakar odgovorio je u skladu sa zakonom.

"Ne, budući da takva kontrola ne postoji. Ministarstvo uprave postupa u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima kojima je, između ostalog, i cilj da državni službenici svojim radom
i ponašanjem ne umanje ugled i povjerenje građana u državnu službu", stoji na kraju pisanog obrazloženja ministra Mlakara Indexu.

Pročitajte više