Ministar Piletić: Dižemo satnicu osobnim asistentima za 50 posto

Foto: FaH

ZAKONOM o osobnoj asistenciji regulirat će se da cijena sata rada osobnih asistenata iznosi 88 eura bruto, što je povećanje od 50 posto, a godišnje će se u državnom proračunu za tu uslugu osigurati najmanje 156 milijuna eura, najavio je ministar Marin Piletić. 

Dosad se na godišnjoj razini kroz Europski socijalni fond i lutrijska sredstva za uslugu osobne asistencije izdvajalo nešto manje od 10 milijuna kuna, a ubuduće će u proračunu godišnje za to biti izdvojeno minimalno 156 milijuna eura, istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u izjavi novinarima u Banskim dvorima.

Kako će se financirati ta usluga?

Trenutno pravo na uslugu osobne asistencije koristi nešto više od 4 tisuće korisnika, osoba s invaliditetom. Nakon donošenja zakona, koji je upućen u prvo saborsko čitanje, ta će usluga postati pravo, odnosno financirat će se iz proračuna, a ne kao do sada, projektnim financiranjem, te će je imati najmanje 14.100 korisnika. Tu su uslugu do sada pružale samo udruge, njih 173, a ubuduće će ju moći pružati i ustanove socijalne skrbi i vjerske zajednice, njih 688.

Cijena usluge osobne asistencije se dosad kroz projektno financiranje plaćala 54 kune, a kroz predloženi zakon želimo da ta satnica, za koju će pružatelji isporučivati račun državi, bude 11 eura, odnosno 82.5 kuna bruto, naveo je Piletić u izjavi nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije.

"Tako cijenu satnice usluge osobne asistencije dižemo za više od 50 posto kako bi pružatelji usluge mogli povećati plaće i osigurati konkurentnost zanimanja osobnog asistenta na tržištu rada", rekao je.

Predloženim se zakonom omogućava i korištenje usluge osobne asistencije i za korisnike čiji roditelji imaju status roditelja njegovatelja.

 

"Nikog nismo zaboravili, nikog nećemo izostaviti"

U Hrvatskoj ima oko 6 tisuća roditelja njegovatelja od kojih uslugu osobne asistencije, kroz projektno financiranje, koristi samo njih 570 te će se kroz predloženi zakon, do drugog čitanja u saboru, regulirati da taj obuhvat bude najmanje dvije tisuće, najavio je ministar.

Za preostale četiri tisuće, istaknuo je, razvija se nova usluga, odmor od skrbi, kojom, kako je naglasio, žele poslati jasnu poruku - "nikog nismo zaboravili, nikog nećemo izostaviti".

Javni poziv za uslugu odmor od skrbi, ukupno vrijednu 10 milijuna eura, bit će raspisan u srpnju za sve one koji imaju status roditelja njegovatelja, ali i one koji nemaju taj status, a imaju djecu s teškoćama. Jer cilj su zakona, naglasio je, veći opseg, veća prava, veća satnica i lakši dolazak do osobnog asistenta.

Udruga Sjena najavila prosvjed, Piletić kaže da ne vidi razlog za to

Odgovorio je i na kritike udruge Sjena, nezadovoljne što nije nazočio današnjem sastanku o odredbama predloženog zakona, rekavši da na sastanku, nažalost, nije mogao biti iako je trebao biti te istaknuo kako su s predstavnicima te udruge do sada predstavnici Ministarstva i on najviše puta razgovarali.

Udruga je nezadovoljna predloženim zakonom te je najavila i održavanje prosvjeda, a Piletić je rekao kako za to ne vidi razlog.

"Ne vidim razlog za ovakav komentar, jer informacije koje sam ja povratno dobio nisu naslutile da bi izjava uopće išla u tom smjeru", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više