Ministar Primorac primio povjerenika Europske komisije za obrazovanje

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac primio je danas povjerenika Europske komisije za obrazovanje, kulturu i višejezičnost J?na Figela, i šefa Delegacije Europske komisije u Zagrebu Jacquesa Wunnenburgera, priopćeno je iz Ministarstva znanosti.

Primorac je goste izvijestio o reformi sustava obrazovanja u Hrvatskoj, naglasivši važnost ostvarenih rezultata u kontekstu sveobuhvatne reforme koju provodi Vlada u cilju zadovoljavanja uvjeta za članstvo u EU.

Govoreći o reformi visokog obrazovanja, kojoj značajno doprinosi program Europske komisije TEMPUS, ministar je izrazio zadovoljstvo konsenzusom akademske zajednice o provedbi reforme.

Primorac je istaknuo vrednovanje 800 visokoškolskih nastavnih programa usklađenih s programima EU, uvođenje novog pristupa osnovnoškolskim programima koji se temelji na pojačanom učenju stranih jezika i napuštanju metodike stjecanja enciklopedijskih znanja, te važnost uvođenja državne mature u sklopu reforme srednjoškolskog obrazovanja.

Također su naglašene pojačane aktivnosti u sektoru cjeloživotnog učenja.

Vezano za uspješnu suradnju s Glavnom upravom za obrazovanje Europske komisije, ministar je naglasio važnost nastavka financiranja sudjelovanja Hrvatske u programu TEMPUS u okviru predpristupnih fondova (PHARE), budući da se stjecanjem statusa zemlje kandidata sredstva više ne mogu osigurati kroz program CARDS.

U okviru programa TEMPUS Europska komisija visokim učilištima odobrava bespovratna sredstva za provedbu Bolonjskog procesa, posebice za usuglašavanje nastavnih programa i uvođenje standarda kvalitete visokog obrazovanja.

Povjerenik Figel istaknuo je kako je obrazovanje među prioritetima Europske komisije budući da je povećanje kvalitete obrazovanja preduvjet jačanja globalne konkurentnosti gospodarstva EU-a.

Vezano za pripreme Europske komisije za novi program u području obrazovanja pod nazivom "Integrirani program za cjeloživotno učenje" čija je ključna komponenta mobilnost učenika/studenata i nastavnika, Figel je naglasio važnost procjene trenutka kada će Hrvatska program bespovratne pomoći TEMPUS zamijeniti "Integriranim programom za cjeloživotno učenje" koji kreće od 2007.

Strateški je cilj Ministarstva znanosti sudjelovanje u programu TEMPUS kako bi visoka učilišta povećala konkurentnost prilikom natjecanja za sredstva iz zajedničkog fonda iz kojeg se financiraju aktivnosti "Integriranog programa za cjeloživotno učenje".

Zajednički fond čine nacionalni doprinosi svih zemalja koje u programu sudjeluju, pa će tako i Hrvatska trebati osigurati značajna proračunska sredstva.

Figel je preporučio pojačane aktivnosti u području obrazovanja prevoditelja i tumača budući da dio novih zemalja članica EU-a još nije uspio osigurati dovoljan broj prevoditelja koji zadovoljavaju visoke standarde EU.

Također je izrazio uvjerenje da će EU provesti načela Bolonjske deklaracije i stvoriti Europski prostor visokog obrazovanja do 2010., kaže se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više