Ministar Vidović obišao radove na razminiranju u Josipdolu

MINISTAR rada i socijalne skrbi i predsjednik Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Davorko Vidović primio je danas u karlovačkoj podružnici HCR-a dvojicu predstavnika žrtava mina, a zatim je obišao radove na razminiranju poljoprivrednoga zemljišta "CerovnikPoljaci", u općini Josipdol.

Ondje tvrtka Demin-K iz Karlovca razminirava 235.500 četvornih metara poljoprivrednog zemljišta.

Josipdol je općina s najviše mina u Karlovačkoj županiji, u njoj je od 1991. od mina stradalo 35 osoba - od toga četiri smrtno, a 17 ih je teško ozlijeđeno.

U Karlovačkoj su županiji registrirane 272 žrtve mina, od ukupno 1843 u Hrvatskoj.

Na primjeru pirotehničara Mate Lukića - koji je 2001. u Ličkom Osiku, radeći na razminiranju trase buduće autoceste, ostao bez desne potkoljenice, ministar Vidović se uvjerio kako pravodobna i kvalitetna rehabilitacija minske žrtve, uz pravilan redoslijed postupanja i vrhunska ortopedska pomagala, može čovjeku pomoći da nastavi normalno živjeti.

Lukić je trenutačno voditelj radilišta razminiranja, no, kako kaže, i danas bi bio teret sebi i društvu da ga prijatelji nisu uputili na prave adrese skrbi i rehabilitacije. Ističe, naime, da pomoću svoje proteze, vrijedne 23.000 kuna, može koračati uz brdo i niz brdo, pa i potrčati, što ne bi mogao uz protezu koju plaća HZZO, a koja vrijedi oko osam tisuća kuna.

Lukić je zato izvanredan primjer, u usporedbi s Davorom Johom, koji je ministru Vidoviću danas ispričao drukčiji primjer.

On je s 30 godina umirovljen jer njegova rehabilitacija nije, uz gotovo identičnu ozljedu, bila jednako uspješna, pa je proživio tri reamputacije. Uz protezu koju ima ne može dugo ni stajati, ni sjediti, a kamoli raditi. Joha ističe da bi proteze za vitalne tridesetogodišnjake morale biti kvalitetnije.

Obojica žrtava mina zaključila su da, osim državnih institucija, za otklanjanje tih problema treba aktivnije angažirati i Hrvatsku udrugu žrtava mina.

Ministar Vidović najavio je da će država poduprijeti tu udrugu kako bi svaka žrtva dobila najbolji savjet i pomoć za rehabilitaciju, edukaciju sve do eventualne prekvalifikacije i uključivanja u život.

Podsjetio je na svoje nedavne kontakte s predstavnicima norveškoga Rotary kluba koji rade na prikupljanju trajne pomoći za žrtve mina u Hrvatskoj.

Ministar Vidović naglasio je da u Hrvatskoj od mina godišnje stradava 20-ak osoba, te da će država za razminiranje ove godine izdvojiti 230 milijuna kuna. Procijenio je da bi se u idućih sedam godina Hrvatska trebala u cijelosti razminirati.

Pročitajte više