ministar vidović u glini razgovarao o socijalnim teškoćama

Ministarstvo rada i socijalne skrbi temeljito će obnoviti i opremiti zgradu Centra za socijalnu skrb u Glini, izjavio je danas ministar Davorko Vidović u razgovoru s gradonačelnikom Markom Sremićem i ravnateljem Centra za socijalnu skrb Ivanom Kirinčićem o načinima prevladavanja teškoga socijalnog stanja na tome području. L

U sklopu obnove zgrade glinskog Centra popravit će se i rekonstruirati pročelje, kotlovnica, nabaviti računalna oprema i vozilo za tu ustanovu. Gradonačelnik Sremić obvezao se da će građevna dozvola biti izdana u roku od tri mjeseca.

Vidović je novinarima iznio podatke o vrlo tešku socijalnom stanju u Glini, navevši da sedam posto stanovništva živi od socijalne skrbi. "Glina ima 2884 umirovljenika, 1302 nezaposlena, 154 civilne žrtve rata te 1070 zaposlenika, za čije potrebe država izdvaja 96 milijuna kuna", rekao je Vidović.

"Glina i cijeli kraj su jedno od područja s najtežim socijalnim prilikama u Hrvatskoj", ocijenio je Vidović te istaknuo kako je gradonačelniku Sremiću izrazio "nezadovoljstvo zašto prije nije bilo inicijative iz grada Gline za njegov posjet tom gradu, jer bi se Ministarstvo sigurno aktivnije uključilo u rješavanje tamošnjih socijalnih problema".

U razgovorima s gradskim čelnicima bilo je riječi i o stanju u Pamučnoj predionici "Glina", najvećem poduzeću u gradu i kraju s 220 zaposlenika. Predionica ne radi od 11. kolovoza, kada joj je iskopčana struja zbog neplaćenih računa, a radnici su na prisilnu godišnjem odmoru. "Razgovarali smo o mogućnosti održanja proizvodnje u Predionici i zaštiti egzistencije 220 obitelji", rekao je ministar.

Ministarstvo je spremno financirati i osnivanje i djelovanje tzv. dnevnog centra u Glini, ustanove za njegu i prehranu potrebitih, rekao je, dodavši da za to ima novca samo ga "treba kvalitetno zatražiti".

(Hina) malj jn

Pročitajte više