Ministar Vujić posjetio Požegu

MINISTAR kulture Antun Vujić izjavio je danas u Požegi da će Ministarstvo kulture preuzeti odgovornost kako bi se što kvalitetnije i u što kraćem roku obnovio tamošnji zavjetni spomenik Presvetom Trojstvu, odnosno riješio problem njegova očuvanja i obnove u izvornom obliku za muzeološki postav.

"Istodobno će se izrađivati vrhunski kvalitetna replika koja će umjesto originala biti postavljena na trgu", izjavio je Vujić nakon sastanka s članovima Poglavarstva grada Požege na kojem je bilo riječi o obnovi Kužnog pila - zaštitnog znaka Požege.

Oko obnove Kužnoga pila, koji su prije više od dva i pol stoljeća, podignuli Požežani Presvetom Trojstvu u znak zahvale što je grad bio sačuvan od pomora kuge, već se više godina vode stručne rasprave. Dok dio stručnjaka zagovara restauraciju, drugi tvrde da sadašnje derutno stanje zavjetnog spomenika ne dopušta obnovu i da bi se, umjesto originala koji će biti pohranjen, na trg trebalo postaviti repliku spomenika.

"Problem obnove spomenika mora se riješiti iako još nismo čuli stajalište struke. Na sastanku nije sve do kraja definirano, no grad će dati sve od sebe da se poštuje struka", rekao je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

U sklopu današnjeg posjeta ministar Vujić posjetio je i Biskupski dvor, Gradsku knjižnicu i čitaonicu te novouređene prostore Odjela državnog arhiva u Požegi.

Pohvalivši skrb grada Požege za kulturne objekte i spomeničku baštinu, ministar je najavio da će ove godine veću potporu, u iznosu od 700 tisuća kuna, od Ministarstva dobiti i požeški Gradski muzej.

Ministar kulture večeras će u Požegi, kako je predviđeno, svečano otvoriti i 11. međunarodnu reviju jednominutnog filma na kojoj će u službenoj projekciji biti prikazano gotovo 50 jednominutnih uradaka.

(Hina) reb ln

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.