Ministar Žužul voditelj izaslanstva za pregovore s EU

Ministra vanjskih poslova Miomira Žužula Vlada je danas imenovala voditeljem Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Hrvatske EU, a njegovom zamjenicom i glavnim pregovaračem ministricu europskih integracija Kolindu Grabar Kitarović.

Idućih tjedana kompletirat će se pregovaračka skupina, najavio je premijer Ivo Sanader, a ministar Žužul dodaje da će se u idućih mjesec i pol dana formirati desetak stručnih pregovaračkih skupina.

Sanader je poručio da će se u pregovore s EU, odnosno Europskom komisijom uključiti stručnjaci, da će politika biti u drugom planu.

Kako bi se postigli najbolji rezultati za Hrvatsku pozvao je političke stranke, nestranačke osobe, sindikate, udrugu poslodavaca da se stave na raspolaganje pregovaračkom timu.

Uspjeh u pregovorima s EU ovisit će i o izboru sposobnih pregovarača, odnosno onih koji poznaju stručnu problematiku, rekao je Žužul.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i zaključak da se pristupi izradi nacionalnog programa za pridruživanje EU za 2005., a njegov konačan prijedlog pred Vladom se treba naći početkom prosinca.

Najznačajnijom promjenom u tom, u odnosu na dosadašnje programe premijer je označio utvrđivanje financijskih sredstava potrebnih za provedbu svih planiranih aktivnosti.

(Hina) xbn/xum yaz

Pročitajte više