Ministarstva rada o isplati akontacija dodatka uz mirovinu

MINISTARSTVO rada i socijalne skrbi priopćilo je danas da će isplaćivati akontacije dodatka uz mirovinu umirovljenicima kojima će Srbija i Crna Gora nepravodobno isplaćivati mirovine zarađene na tome području.

Svaki takav umirovljenik koji podnese zahtjev za dodatak uz mirovinu, ako je hrvatski državljanin i s prebivalištem u Hrvatskoj, a nije u protekloj kalendarskoj godini uz mirovinu mjesečno ostvario dohodak veći od 1.500 kuna, ima pravo na akontaciju dodatka u iznosu od 399,12 kuna.

Korisnik ima pravo na akontaciju dodatka uz mirovinu ako mu strani nositelj mirovinskog osiguranja nije isplatio mirovinu niti za jedan mjesec u protekloj kalendarskoj godini.

S obzirom da će nakon stupanja na snagu Ugovora o socijalnom osiguranju između Hrvatske i SRJ Srbija i Crna Gora nepravodobno isplaćivati mirovine zarađene na njihovu području, Ministarstvo rada odlučilo je primijeniti odredbe Zakona o pravu na dodatak uz mirovinu određenih kategorija korisnika mirovine.

Tim je zakonom uređeno pravo na akontaciju dodatka uz mirovinu radi zaštite materijalnog i socijalnog položaja korisnika mirovine, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više