Ministarstvo financija priprema nova zaduživanja: Na naplatu stiže 5,5 milijardi kuna obveznica

Foto: Hina

U MINISTARSTVU financija privode se kraju ovogodišnje operacije zaduživanja jer za dva tjedna dospijeva i 5,5 milijardi kuna domaćeg obvezničkog duga iz 2005, piše Poslovni dnevnik.

Kako je datum dospijeća (15. prosinca) veoma blizu, već su u tijeku razgovori o novom zaduženju s potencijalnim kupcima, prije svega s mirovinskim fondovima i bankama koji drže glavninu tih obveznica. U rukama mirovinaca je, naime, blizu pola tog 10-godišnjeg izdanja s kuponom od 5,25 posto (samo AZ drži 1,3 mlrd. kuna), a prema top 10 listi imatelja tih obveznica najmanje četvrtina je u portfeljima banaka.

Pretpostavlja se da će većina njih pokazati interes da ulaganje u postojeće izdanje samo preusmjere na novo. Neslužbeno doznajemo da bi i nove obveznice trebale biti 'čiste' kunske. Zbog rasporeda tereta budućih otplata dugova po godinama, pak, upućeni računaju da će one biti s dospijećem (početkom) 2026. umjesto krajem 2025. koja je već dovoljno opterećena otplatama.

Premda je pitanje prinosa još otvoreno, oni koji proizlaze iz trenutnih tržišnih kotacija na desetogodišnji kunski dug države (a trenutno se kreću oko 4,20 posto) upućuju na to da bi na nove obveznice mogli biti približno 4,50 posto.

Pročitajte više