Ministarstvo kupuje 571 telefon, svaki za 1620 kn: "Mogli su proći upola jeftinije"

Foto: Hina/Shutterstock/YouTube

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova uskoro bi trebalo nabaviti 571 fiksni telefon vrijedan 740 tisuća kuna. Odnosno, s PDV-om 925 tisuća kuna.

>> Ministar vanjskih poslova kupuje 571 telefon za 925.000 kuna. 1600 kuna po komadu

Kako je Index već pisao, kada se ukupan broj telefona koji se nabavljaju podijeli s vrijednošću natječaja, ispada da je ministarstvo spremno platiti 1620 kuna po komadu. Iz natječajne dokumentacije razvidno je kako to Ministarstvo traži točno određene fiksne telefone, i to MiVoice 6867 IP phone te Mitel MiVoice 6869 IP phone. Riječ je o telefonima kanadske tvrtke Mitel.

Inače, Ministarstvo je prošle godine kupilo 211 sličnih telefonskih aparata. Tada su to platili 300 tisuća kuna.

No, zašto baš ti telefoni? Zašto Ministarstvo troši gotovo milijun kuna na te fiksne telefone? Što to imaju ti telefoni, a što, primjerice, nemaju neki drugi sličnog tipa, po mogućnosti jeftiniji?

"Luksuzni telefon, dizajniran za poslovnjake koji žele klasu i sofisticiranost"

Kako donosi Uctoday, očito se radi o "creme de la creme" telefonima.

Naime, ova stranica recenzirala je model MiVoice 6867 IP. Ministarstvo nabavlja ukupno 487 ovih telefona te 84 još naprednija modela Mitel MiVoice 6869 IP.

Piše tu kako je Mitel svjetski lider na ovom tržištu te kako je ovaj model namijenjen onima koji zahtijevaju visoku pouzdanost, kao i multifunkcionalno komuniciranje koje povećava produktivnost na poslu. Hvale se i LCD display, HD audiokvaliteta te se navodi da se radi o luksuznom telefonu, dizajniranom za biznismene koji žele klasu i sofisticiranost.

Visoka kvaliteta zvuka, minimalistički dizajn...

Piše i kako je zvuk kristalno jasan te kako se nude opcije preusmjeravanja poziva, ponovnog biranja broja, kao i govorne pošte. Također, navodi se kako se koristi VoIP system, što znači da komunikacijska tehnologija omogućuje prijenos zvučne komunikacije putem interneta.

Autoru recenzije posebno se sviđa što se lako mogu personalizirati tipke kako bi se uštedjelo vrijeme, a impresioniran je i visokom kvalitetom zvuka, kao i minimalističkim dizajnom.

Ističe se i da ovaj uređaj zahtijeva MiVoice Business, MiVoice Border Gateway i MiCollab Client mrežu kako bi funkcionirao.

Ministarstvo: Cilj nabave je nadogradnja postojećeg sustava

No, što će to sve zaposlenicima Ministarstva vanjskih poslova? To pitanje postavili smo Radmanovom ministarstvu.

"Navedeni predmet nabave je nabava i isporuka SIP telefonskih aparata, koji su potrebni za nadogradnju telekomunikacijskog sustava Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a za koje je nužno da budu kompatibilni i uvezivi s postojećom dugogodišnjom infrastrukturom i sustavima kako bi se osigurala standardiziranost sustava MVEP-a", navodi se u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova.

"Dakle, cilj nabave je nadogradnja postojećeg sustava, odnosno zamjena uređaja za koje više ne postoji tehnička podrška (telefonske centrale, telefonski aparati), ali uz uvjet održavanja funkcionalnosti telekomunikacijskog sustava cijele službe vanjskih poslova", napisali su iz ministarstva.

Informatički stručnjak: Ima i jeftinih rješenja, pitanje je što će Ministarstvu preko 700 telefona

Za komentar smo se obratili informatičkom stručnjaku Marku Rakaru.

"Moderne telefonske linije koriste SIP protokol, ovi telefoni koje su naručili su SIP telefoni. Dakle, bilo koji SIP telefon bi trebao odgovarati danim specifikacijama. Nije taj Mitel jedini dobavljač takvih telefona, ima ih puno", objasnio je.

"Klasična žičana telefonija odumire, a ovi moderni telefoni općenito puno koštaju. Ali, ima i jeftinijih rješenja sigurno. Nije ni ovo toliko spektakularno skupo, ali da se išlo s nekim drugim modelom, moglo ga se dobiti u pola cijene, ako ne čak i nešto jeftinije", rekao je Rakar.

Ističe da je visoko sofisticirana tehnologija najstandardnija tehnologija koja postoji.

"Pogledajte ponudu T-Coma za urede, Iskona, to su ti SIP telefoni. To je ta tehnologija. Nemaju oni u Ministarstvu iznimne telefone. Ali, pitanje je što će Ministarstvu više od 700 telefona. Što ti ljudi rade s telefonima? Ako su prošle godine kupili nešto, sad evo opet... Kome treba toliko telefona?", zapitao se Rakar.

Pristigla jedna žalba

Pokušali smo kontaktirati i ministra Gordana Grlić Radmana, ali njemu je mobitel bio isključen.

Recimo i da je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave pristigla i jedna žalba na ponudu pa je moguće da se natječaj naposljetku bude morao revidirati, odnosno da od skupe kupovine vrijedne gotovo milijun kuna ne bude ništa.

Pročitajte više