Ministarstvo liječnicima nudi 10-ak posto veće plaće

MINISTARSTVO zdravstva očitovalo se danas na zahtjeve Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) iskazavši spremnost da liječnicima poveća plaće za 10-ak posto utvrđivanjem dodatka za posebne uvjete rada, uvažavajući specifičnosti posla svakog liječnika.

Ministarstvo je spremno nastaviti pregovore s HLS-om te zajednički analizirati i revidirati moguće nepravilnosti u postojećoj Uredbi o koeficijentima, kaže se u priopćenju.

Također je spremno što brže završiti pregovore o Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo te u okviru njega, ukaže li se potreba, sklopiti poseban sporazum s liječnicima.

HLS će se moći očitovati o pripremljenom nacrtu Zakona o liječnicima, koji je izrađen u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom, prije upućivanja u Vladinu proceduru.

U priopćenju se ističe da bi u novom Granskom kolektivnom ugovoru nezaposlenim liječnicima po završetku studija bilo omogućeno odrađivanje pripravničkog staža u roku četiri mjeseca po završetku studija.

Ministarstvo zdravstva pritom napominje kako je u zadnje tri godine smanjen broj nezaposlenih liječnika - onih s položenim državnim ispitom za 53 posto, a liječnika bez položenog državnog ispita za 33 posto.

Lani je bolnicama i domovima zdravlja odobreno 346 novih specijalizacija i subspecijalizacija.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za ovu je godinu otvorio stalni natječaj za dodatnih 186 timova opće medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

To znači da posao može naći 229 liječnika, 302 stomatologa, 52 farmaceuta te 583 zdravstvena djelatnika srednje i više stručne spreme.

Pročitajte više