Ministarstvo mora: "Bartolu Kašiću" otkazali motori

DO POMORSKE nesreće, koja se dogodila jutros prije 9 sati kada je trajekt "Bartol Kašić" prilikom pristajanja udario u splitsku obalu, došlo je zbog toga što su otkazala oba brodska motora, odnosno nisu prihvatili vožnju krmom, navodi se se u priopćenju Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Zapovjednik "Bartola Kašića" Karpo Šabašov pokušao je zaustaviti brod obaranjem obaju sidara, međutim nije uspio.

U toj pomorskoj nesreći, kako je za Hinu izjavio zamjenik ravnatelja splitske kirurgije prof. dr. Vedran Radonjić, dosad je 18 osoba zatražilo liječničku pomoć, a među njima je šest teže ozlijeđenih od kojih su troje zadržani na bolničkom liječenju. Drugih troje teže ozlijeđenih nakon "obrade" pušteno je na kućnu njegu.

Na neurokirurgiji je zadržana je putnica Anka Dović (1941.) zbog jakog potresa i ozljeda glave te Nada Subotić i Nakir Nikša koji su u zadržani zbog teške frakture rebara. Među ozlijeđenima je i jedan talijanski turist koji je dobio lakšu frakturu rebara i nakon obrade pušten je na kućno liječenje.

Doktor Radonjić dodaje da putnici s broda još uvijek pristižu.

Koordinator plovnog područja "Jadrolinije" Split Ante Mrvica rekao je da je na trajektu bilo 110 putnika, 42 osobna automobila i pet motora. Petnaest automobila manje je oštećeno, uglavnom udubljenjem limova, a oštećena su i tri motora.

Očevid na trajektu "Bartol Kašić" još traje, a policija je obavila alko-testove nad zapovjednikom, upraviteljem stroja i vođom palube koji je pokazao da nisu imali alkohola u krvi.

Pročitajte više