Ministarstvo objavilo pravila za promatrače provjere potpisa za Mostov referendum

Foto: Robert Anic/PIXSELL

MINISTARSTVO pravosuđa i uprave objavilo je upute za prijavu promatrača i promatranje postupka provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje referenduma Građanskih inicijativa "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije".

Vlada je na sjednici u petak zadužila resorno ministarstvo za provjeru broja i vjerodostojnosti svih prikupljenih potpisa iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma tih dviju građanskih inicijativa.

Ministarstvo je zadužila i da omogući promatranje postupka provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača od strane najmanje po dva predstavnika navedenih građanskih inicijativa.

Iz Ministarstva pravosuđa navode da te dvije građanske inicijative, odnosno njihovi organizacijski odbori moraju poslati popis predstavnika koji će promatrati postupak provjere potpisa najkasnije do 12 sati, 24. veljače 2022. godine.

Odbori moraju na adresu elektroničke pošte provjerapotpisa@mpu.hr poslati naziv organizacijskog odbora čiji su predstavnici promatrači, imena i prezimena promatrača, OIB promatrača te kontakt podatke (e-pošta) organizacijskog odbora i promatrača.

"Promatranje postupka provjere broja potpisa birača omogućeno je svim parlamentarnim političkim strankama, nevladinim udrugama registriranim u Hrvatskoj, kao udrugama koje djeluju na području neovisnog promatranja izbornih postupaka, odnosno promicanja ljudskih i građanskih prava i Državnom izbornom povjerenstvu", navodi se u objavi.

Dodaje se da parlamentarne stranke, udruge i DIP iskaz interesa za promatranje mogu dostaviti elektroničkom poštom na provjerapotpisa@mpu.hr najkasnije do 12 sati, 24. veljače 2022. godine uz naziv i OIB ovlaštenika čiji su predstavnici promatrači, ime i prezime promatrača te OIB promatrača.

Detaljne upute promatračima nalaze se na službenoj poveznici ministarstva.

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid-potvrda i "stožerokracije", tj. prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na sabor, predao 24. siječnja. Tvrde da imaju 410.533 potpisa za inicijativu Odlučujmo zajedno i 409.219 za inicijativu Dosta je!, što je više od potrebnih 368.867.

Pročitajte više