Ministarstvo obrane predalo Hrvatskom državnom arhivu prvu cjelinu arhivskoga gradiva tzv. Republike Srpske Krajine

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) predalo je Hrvatskom državnom arhivu (HDA) prvu od nekoliko cjelina arhivskoga gradiva tzv. Republike Srpske Krajine nastaloga djelovanjem paravojnih, policijskih i paradržavnih tijela tzv. Republike Srpske Krajine.

Primopredaja prve cjeline gradiva izvršena je 8. srpnja, a do kraja rujna HDA će dobiti i preostali dio dokumentacije iz te zbirke, priopćeno je danas iz HDA.

Radi se o većoj količini izvornih dokumenata koje su tijekom Domovinskoga rata prikupile službe MORH-a a svjedoče o sustavnim pripremama i izvršenju agresije na Republiku Hrvatsku, srpskoj oružanoj pobuni i ulozi koju su pri tomu imali tadašnja jugoslavenska vlast, posebice JNA, te pojedinci i postrojbe koji su djelovali na tome području.

Nakon preuzimanja cjelokupnoga arhivskog gradiva dokumentacija će u HDA biti sređena i stavljena na raspolaganje istraživačima kao izuzetno vrijedna izvorna građa za proučavanje jednoga od ključnih razdoblja novije hrvatske povijesti, ističe se u priopćenju Hrvatskoga državnog arhiva.

(Hina) xpp/xip yaz

Pročitajte više