Ministarstvo poljoprivrede o promjenama u obavljanju veterinarsko-zdravstvenih i fitosanitarnih pošiljki pri uvozu na granicama s EU

DANOM ulaska Republike Slovenije i Republike Mađarske u Europsku uniju 1. svibnja 2004. godine, dolazi do promjene režima i mjesta obavljanja obveznih veterinarskosanitarnih i fitosanitarnih pregleda pošiljki pri uvozu u Republiku Hrvatsku i izvozu iz Republike Hrvatske u Europsku Uniju.

Naime, veterinarsko-sanitarni i fitosanitarni pregledi pošiljki, koje podliježu obveznom pregledu i koje se uvoze u Republiku Hrvatsku, obavljati će se do daljnjega na svim graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom, na kojima su granična veterinarska inspekcija i fitosanitarna inspekcija Republike Hrvatske - dakle za sada bez promjena - bez obzira što će od sutra, 1. svibnja, na graničnim prijelazima s Republikom Slovenijom i Republikom Mađarskom s druge strane biti granična veterinarska inspekcija samo na cestovnim graničnim prijelazima Obrežje (Bregana) i Letenye (Goričan) te na željezničkom graničnom prijelazu Dobova (Savski Marof - Zagreb RK) i Gyekenyes (Koprivnica), a fitosanitarna inspekcija na cestovnim graničnim prijelazima Obrežje (Bregana), Jelšane (Rupa) i Letenye (Goričan) te željezničkom graničnom prijelazu Dobova (Savski Marof - Zagreb RK) i Gyekenyes (Koprivnica), priopćeno je večeras iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Veterinarsko-sanitarni pregledi pošiljaka koje se iz RH preko Slovenije i Mađarske izvoze u EU ili prevoze preko područja EU od sutra će se obavljati isključivo na graničnom prijelazu Bregana za Republiku Sloveniju i graničnom prijelazu Goričan za Republiku Mađarsku.

O svim daljnjim promjenama Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva javnost će izvijestiti na vrijeme, dodaje se u priopćenju.

(Hina) xsp/pp ysp

Pročitajte više