Ministarstvo pravosuđa donijelo pravilnik o obrascima za upis u zemljišne knjige

MINISTARSTVO pravosuđa donijelo je Pravilnik o obrascima u zemljišnoknjižnom postupku, a uskoro će izdati i brošure u kojima će biti detaljne upute koje bi trebale ubrzati, olakšati i pojednostaviti upis u zemljišne knjige, priopćeno je iz tog Ministarstva.

Pravilnik o obrascima biti će objavljen u Narodnim novinama, a obrasci sadrže prijedlog, rješenje za upis u zemljišne knjige i upute kako popuniti obrasce, kažu u Ministarstvu pravosuđa.

U svakom obrascu je, kako tvrde, pregledno navedeno koji se podaci unose u pojedine rubrike te koje isprave je nužno priložiti uz pojedini prijedlog za upis. Primjerice, ako stranka traži upis prava vlasništva u obrascu stoji da se za to treba priložiti i isprava na osnovu koje je stečeno vlasništvo (ugovor o prodaji, darivanju i slično).

U Ministarstvu najavljuju da će uskoro izdati i besplatne brošure u kojima će detaljno navesti upute za ostvarivanje zemljišnoknjižnih prava s obrascima i prilozima koje uz svaki prijedlog treba dostaviti.

Upozoravaju građane da uredno popunjeni obrasci s potrebnim prilozima na znače da će stranka i ostvariti pravo na traženi upis. Naime, popunjavanje obrazaca doprinijet će urednosti zahtjeva, no u svakom pojedinačnom slučaju ostvarivanje prava na upis ovisit će o tome jesu li za ostvarivanje tog prava ispunjene i sve ostale pretpostavke predviđene Zakonom o zemljišnim knjigama, čije su izmjene i dopune stupile na snagu 28. srpnja.

U Ministarstvu ističu da se neuredni i nepotpuni prijedlozi za upis zaprimljeni do tog dana neće automatski odbacivati, već će sudovi pozivati stranke da upotpune prijedloge.

Također pozivaju građane da prijedloge za upis stvarnih prava i nekretnina podnesu do 1. siječnja 2007. jer će se nakon toga primijenjivati načelo istinitosti i potpunosti zaštite povjerenja u zemljišne knjige. To znači da će se upisani u zemljišne knjige smatrati vlasnicima, dok će neuknjiženi vlasnici u pravilu svoje vlasništvo morati dokazivati u parničnom postupku.

U Ministarstvo najavljuju da će posebnim javnim oglasima građanima biti pojašnjeni načini upisa vlasništva i drugih stvarnih prava u zemljišne knjige.

(Hina) xso yso

Pročitajte više