Ministarstvo pravosuđa odbacuje navode o osnivanju paralelnog USKOK-a

MINISTARSTVO pravosuđa odbacilo je danas navode iz teksta objavljenog u jučerašnjem "Dnevniku" pod naslovom "Vlada osniva još jedan USKOK", navodeći da se predlaže nekoliko organizacijskih i funkcionalnih novosti Ureda, a ne "sasvim besmisleno uvođenje paralelnog tijela", što se spominje u članku.

Jučerašnji "Dnevnik" navodi da će Hrvatska novim zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala dobiti još jedan USKOK koji će koordinirati rad policije, tužiteljstva i sudstva na suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, dok će sadašnji postati jedan od odjela Državnog odvjetništva, sveden samo na kazneno gonjenje korupcije.

Ministarstvo, međutim navodi da nacrt teksta zakona, koji je pripremila radna skupina pod vodstvom Davora Krapca s Pravnog fakulteta, ne sadrži ništa od navedenog u članku "Dnevnika".

U Ministarstvu pritom kažu da postojeći USKOK ostaje s jačim ovlastima, a u Zakonu o USKOK-u se pristupilo izmjenama organizacijskih odredbi, te odredbi o nadležnosti i o postupanju Ureda i drugih državnih tijela.

Također, predloženim izmjenama predviđa se osnivanje novog Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage jer dosadašnja iskustva kao i preuzete obveze ukazuju da postoji potreba za osnivanjem posebnog odjela koji bi surađivao s nadležnim tijelima drugih država i međunarodnih organizacija.

U Ministarstvu napominju da je Hrvatska sredinom godine na zasjedanju Komisije za prevenciju kriminala i kaznenog pravosuđa u UN-u predložila projekt koji bi provodile UN i Europska komisija u vezi s provedbom preventivnih mjera protiv korupcije.

Jedan od ciljeva tog projekta je osnivanje međuresorskog tijela od strane Vlade u kojem bi sudjelovali i predstavnici civilnog društva, a koje bi se ponajprije bavilo prevencijom korupcije, dok će značajni dio preventivnih aktivnosti ostati i dalje u nadležnosti USKOK-a, kažu u Ministarstvu.

Pročitajte više