Ministarstvo pravosuđa pobija tvrdnje u medijima o zlostavljanju u zatvoru

Središnji ured Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa priopćio je danas da je u tekstu u jednim dnevnim novinama o lošem postupanju prema bivšoj pritvorenici Dijani Ćirjak u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu u lipnju 2004. izneseno niz neistina te da je nadzorom utvrđeno da se postupalo zakonito. L

To se odnosi i na informaciju da je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik 1. veljače ove godine izjavila da je provela istragu o nasilju i batinanju u Zatvorskoj bolnici, ali da, usprkos upozorenju Državnome odvjetništvu, nitko od zlostavljača nije ni procesuiran niti je odgovarao za teška zlostavljanja u toj bolnici, kaže se u priopćenju koje je potpisao ravnatelj Ureda Ivan Damjanović.

S tim u vezi ističe se kako je činjenica da je 22. veljače 2005., isti dan kad je u jednim dnevnim novinama objavljen članak pod naslovom "Vezanu, tukli su je po glavi", ravnatelj Uprave za zatvorski sustav imenovao Povjerenstvo da obavi nadzor u Zatvorskoj bolnici.

To je povjerenstvo, dodaje se, provelo nadzor od 23. do 25. veljače prošle godine i utvrdilo da se u tijeku izdržavanja zatvorske kazne i liječenja bivše zatvorenice Dijane Ćirjak prema njoj i drugim zatvorenicama "postupalo u skladu sa Zakonom o izvršavanju kazne zatvora i drugim propisima uz ograničenja koja proizlaze iz objektivnih smještajnih i arhitektonskih ograničenja".

O rezultatima nadzora, navodi se među ostalim u opširnom priopćenju, izviješćena je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te joj je dostavljena i cjelovita dokumentacija koja pobija sve navode bivše pritvorenice Dijane Ćirjak pa zato, ističe se, pravobraniteljica i nije uputila upozorenje Državnom odvjetništvu.

(Hina) pp/xipet yjn

Pročitajte više