ministarstvo rada: u domovima umirovljenika nema lanca korupcije

Pomoćnik ministra rada i socijalne skrbi Nino Žganec odbacio je danas optužbe nevladine udruge Partnerstvo za društveni razvoj o organiziranom kriminalu u domovima umirovljenika, čiji korupcijski lanac vodi i do samog Ministarstva rada i socijalne skrbi.

Žganec je na konferenciji za novinare izjavio da je Ministarstvo rada ove godine obavilo 30 inspekcijskih nadzora u domovima umirovljenika i da pravodobno provjerava sve informacije o mogućim nepravilnostima.

"Udruga Partnerstvo za razvoj nikada se nije obraćala Ministarstvu rada s nalazima o nepravilnostima u domovima umirovljenika, pa ih pozivamo da nam podastru sve konkretne dokaze", rekao je Žganec.

Čelnici Partnerstva za razvoj jučer su ustvrdili da je u posljednjih deset godina u zagrebačke staračke domove više od pet stotina osoba ušlo zahvaljujući mitu, ukupno plativši oko 10 milijuna eura, a uočene su i brojne druge nepravilnosti. Najviše primjedbi odnosilo se na rad zagrebačkog Doma umirovljenika Centar.

Žganec kaže da je Ministarstvo rada obavilo inspekcijski nadzor u tom domu još u siječnju 2002., kada je utvrđeno da je ravnatelj Ivan Šimunović učinio niz nepravilnosti. Protiv njega je u ožujku 2002. ponesena kaznena prijava, a kazneni je postupak u lipnju ove godine pokrenulo općinsko Državno odvjetništvo.

Šimunović je osumnjičen za malverzacije s novcem preminulih umirovljenika i nabavom potrepština za dom.

O svojim nalazima Ministarstvo je obavijestilo Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu politiku te Upravno vijeće doma čime je obavilo sve radnje iz svoje nadležnosti.

Na nalaze nisu reagirali ni Upravo vijeće koje upravlja domom niti Gradski ured za zdravstvo, kao predstavnik vlasnika - grada Zagreba, pa je Šimunović još na mjestu ravnatelja doma.

Predstavnica Gradskog Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Višnja Fortuna, koja je također prisustvovala konferenciji za novinare, izjavila je da Ured nije znao za nepravilnosti u Šimunovićevu radu jer im "Upravno vijeće nije dostavilo nikakve indicije".

No, na upit novinara priznala je da je Ured bio upoznat s nalazima Ministarstva, ali je tek danas saznala da je protiv Šimunovića pokrenut kazneni postupak.

Žganec se nije želio izjasniti smatra li da bi pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar zbog toga slučaja trebao podnijeti ostavku.

Šostar je pak Hini telefonski izjavio da Gradski ured za zdravstvo nije dobio od Državnog odvjetništva nikakve informacije o navodnim nezakonitostima niti o pokretanju kaznenog postupka.

Predstavnici Ministarstva rada iznijeli su i podatke da je zahtjeve za smještaj u dom podnijelo ukupno 12.900 korisnika, ali je u dom odmah spremno otići njih 6.800, budući da dio korisnika odgađa odlazak jer nisu spremni za taj korak.

Najveći broj zahtjeva odnosi se na Zagreb, njih 10.500 od kojih je za odlazak u dom odmah spremno 4.400 osoba. Na smještaj u domu čeka se od jednoga dana do više godina.

Pročitajte više