Ministarstvo vanjskih poslova pobija "Slobodnu Dalmaciju"

MINISTARSTVO vanjskih poslova (MVP) zanijekalo je informaciju koju je objavila današnja "Slobodna Dalmacija" u članku "UNICEF odbio imenovati Dijanu Pleštinu za svoju veleposlanicu", istaknuvši kako Misija Republike Hrvatske pri UN-u nije "dobila zadatak da žestoko lobira" da Dijana Pleština, supruga premijera Ivice Račana, postane veleposlanicom pri UNICEF-u.

"Neistinito je da je Misija Republike Hrvatske pri UN-u dobila zadatak da žestoko lobira da Dijana Pleština postane veleposlanica pri UNICEF-u", navodi se u priopćenju MVP-a i dodaje da autor tog teksta Tomislav Klauški nikada nije o tome kontaktirao ni s MVP-om, ni s Misijom RH pri UN-u.

U priopćenju se dalje navodi kako je "nejasno zašto novinar Tomislav Klauški iznosi tako neutemeljene i netočne informacije i time štetno utječe na ugled gospođe Dijane Pleštine i MVP-a". "Da je autor teksta želio dobiti istinitu informaciju o tom slučaju, mogao je i izravno kontaktirati sa sjedištem UNICEF-a u Parizu, te dobiti provjerenu informaciju", ističe MVP.

Dijana Pleština, podsjeća MVP, imenovana je veleposlanicom za protuminsko djelovanje, koja je prije nekoliko dana u ime RH preuzela supredsjedanje Odboru za pomoć žrtvama mina i socijalno-ekonomsku integraciju u okviru Ottawske konvencije o protupješačkim minama.

"Unatoč činjenici što je MVP objavilo informaciju da Dijana Pleština svoja ukupna primanja uplaćuje u International Trust Fond (sa sjedištem u Ljubljani), što se slijedom pravila djelovanja Fonda dvostruko vraća RH (USA na svaki uplaćeni namjenski dolar uplaćuje jedan dolar), Tomislav Klauški kao da ne razumije ili ne želi razumjeti tu informaciju te dalje navodi da je Dijana Pleština zaradila 190.463 kuna koje nije morala uložiti ni u kakav fond", stoji na kraju priopćenja MVP-a.

(Hina) pp/sdju mć

Pročitajte više