Ministarstvo za povećanje plaća u obrazovanju za 10 posto

DRŽAVNI tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Slobodan Uzelac ocijenio je danas zahtjev sindikata osnovnog i srednjeg školstva i znanosti za povećanjem plaća od 12 posto nerealnim, istaknuvši da je moguće selektivno povećanje od 10 posto.

Umjesto realno mogućeg povećanja plaća od 10 posto u školskoj godini 2004/2005. selektivno za učitelje i nastavnike, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola i Sindikat znanosti traže povećanje od 12 posto za sve, dakle i visokoškolske profesore, što je nemoguće ostvariti, izjavio je Uzelac Hini.

Selektivno povećanje bi državu stajalo 500 milijuna kuna, a linearno povećanje svima dvije milijarde kuna, što je sada nemoguće izdvojiti, kazao je.

Uzelac je optužio sindikate da daju lažne podatke o izdvajanju za obrazovanje.

"Po podacima Ministarstva financija, Hrvatska godišnje za obrazovanje izdvaja 3,5 posto BDP-a, a ne 2,8 posto, kako tvrde sindikati".

Čudi nas i iznenađuje odustajanje triju sindikata od prihvatljiva rješenja, kazao je i pozdravio pristajanje Hrvatskog školskog sindikata Preporod na rješenje od 10 posto.

"Razlog za štrajk koji najavljuju je očigledno neki drugi, ali neka oni kažu koji je", ustvrdio je državni tajnik Slobodan Uzelac.

Tri sindikata znanosti i obrazovanja, koji okupljaju 70 posto zaposlenih, najavili su da će, ako se većina članstva za to izjasni, organizirati štrajk na Dan učitelja, 5. listopada, jer je Vlada odbila njihov zahtjev za povećanjem plaća za 12 posto, koliko zaostaju za plaćama u drugim javnim službama.


Pročitajte više