Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva vladi uputilo izmjene i dopune zakona o POS-u

MINISTARSTVO zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uputilo je Vladi prijedlog izmjena Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), a očekuje se da bi se Vlada o tom zakonskom tekstu mogla očitovati na sutrašnjoj sjednici, doznaje se u Ministarstvu.

Ministarstvo predlaže Vladi da predložene zakonske izmjene Hrvatskom saboru uputi u hitni postupak, jer se njime izjednačava položaj građana koji kupuju stan izgrađen prema Zakonu o POS-u i onih koji grade ili dograđuju obiteljske kuće. Izmjenama se obiteljima s troje i više djece olakšava rješavanje stambenog pitanja, a jedinicama lokalne samouprave da za potrebe izgradnje stanova osnivaju vlastite neprofitne organizacije.

Važeći zakon u pravilu je uređivao izgradnju stanova u višestambenim zgradama javnim sredstvima, stoji u obrazloženju predloženog zakona, no nije vodio računa o građanima koji žive u neadekvatnim obiteljskim kućama.

U obrazloženju se navodi da je iz posljednjeg popisa stanovništva (2001.) razvidno da gotovo dvije trećine stambenog fonda u Hrvatskoj čine obiteljske kuće, pa je intencija predlagača da se i tim ljudima omogući da po POS-ovom programu obnove svoje kuće i tako riješe svoje stambeno pitanje.

Izmjenjeni i dopunjeni zakon također će riješiti izgradnju i kupnju garažnih i poslovnih prostora u POS zgradama, čime će se otkloniti nedorečenosti iz važećeg zakona.

Također se navodi da je u dosadašnjem tijeku izgradnje razvidno da je veličina stanova prevelika, a da je u nekim slučajevima uvjetovana i kupnja garažnih mjesta, što je povećavalo cijenu.

Problema je bilo i s prodajom poslovnih prostora u tim zgradama, poglavito onih javne namjene, a čija je gradnja također uvjetovana. I to se pitanje predlaže drugačije riješiti predloženim izmjenama.

Izmjenjenim zakonom utvrđuju se i dodatni uvjeti kada pravna ili fizička osoba ovlaštena za poslove građenja može ponuditi građevinsko zemljište u svom vlasništvu Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama te određuje najviša prosječna prodajna cijena stana u zgradi, a ne kao maksimalna prodajna cijena.

Zakon o POS-u definira da su projektiranje i izgradnja stanova isključivo u nadležnosti države putem Agencije, ali se tijekom primjene zakona uočila potreba da i jedinice lokalne samouprave same provode stambenu izgradnju tako da organiziraju izgradnju stanova putem vlastitih agencija, a uz pomoć države.

Izmjenjenim zakonom jedinice lokalne samouprave moći će formirati neprofitne organizacije na koje će se na jednak način primjenjivati prava i obveze Agencije, što će, smatra predlagatelj, jedinice lokalne samouprave potaknuti na aktivnije sudjelovanje u rješevanju stambenih problema građana. Agencija će moći kupiti zemljište od pravne ili fizičke osobe kada jedinica lokalne samouprave nema na svom području odgovarajuće vlastito građevinsko zemljište.

Izmjenjenim Zakonom povećava se postotak mogućeg odstupanja predvidive cijene utvrđene predugovorom o kupoprodaji od konačno utvrđene cijene nakon dovršetka izgradnje, odnosno povećanje od sadašnjih pet na 10 posto, jer se u praksi pokazalo da gotovo na svakoj lokaciji dolazi do određenih nepredviđenih okolnosti tijekom izgradnje. Utvrđuje se i način upravljanja i korištenja neprodanih stanova.

Zakon o POS-u donesen je u prosincu 2001., a prethodilo mu je jednogodišnje razdoblje izgradnje stanova prema programu "Socijalno poticana stanogradnja" kojega je u 2000. donijela Vlada.

U razdoblju od donošenja Programa, odnosno Zakona o POS-u pa do 31. prosinca 2003. izgrađeno je 1.023 stana, što na godinu iznosi 341 stan. Trenutno je u izgradnji 1.288 stanova, ugovorena je izgradnja 4.606 stanova, ali oni se još ne grade jer za njih nisu dobivene građevne dozvole.

Najveće potrebe za novim stanovima su u velikim gradovima u kojima je najteže osigurati slobodno građevinsko zemljište opremljeno komunalnom infrastrukturom. Do danas je u velikim gradovima Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama predano na prodaju 206 stana - njih 87 u Zagrebu, 26 u Osijeku, 93 u Rijeci te niti jedan stan u Splitu. Svi preostali stanovi nalaze se u manjim gradovima i općinama gdje se pojavljuje problem neprodanih stanova.

Provođenje izmijenjenog zakona o POS-u neće zahtjevati osiguranje dodatnih sredstava u proračunu, budući da su sredstva već predviđena u ovogodišnjem proračunu, navodi u prijedlogu izmjena važećeg zakona Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Pročitajte više