ministarstvo zdravstva danas šalje u zdravstvene ustanove naputak o štrajku

Ministarstvo zdravstva danas će u sve hrvatske zdravstvene ustanove poslati Naputak o minimumu zdravstvene djelatnosti tijekom štrajka liječnika, čiji je početak najavljen za 15. siječnja, izjavio je zamjenik ministra zdravstva Ante Bilić.

To znači da će zdravstvene ustanove morati organizirati rad hitne medicinske službe, skrb o bolesnicima sa zloćudnim bolestima, te odgovarajuću skrb za sve koji će tijekom štrajka biti primljeni ili se nalaziti na liječenju u bolnicama.

´Liječnici imaju pravo štrajkati, ali ustanove moraju osigurati minimum zdravstvene djelatnosti´, rekao je Bilić Hini.

Naputkom će se od uprava zatražiti primjena članka 214. Zakona o radu po kojem liječnicima i stomatolozima vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno.

Ustanove su ujedno dužne Ministarstvo zdravstva redovito izvještavati o broju liječnika koji sudjeluju o štrajku.

Bilić naglašava da je Vlada spremna pregovarati s Hrvatskim liječničkim sindikatom o povećanju dodatka zbog rada u posebnim uvjetima od 6 do 22 posto, te o mogućnosti da liječnici koji rade iznad standarda dobiju 125 posto plaće, a oni ispod standarda 75 posto plaće.

Povećanje plaća koje traži sindikat za Vladu je neprihvatljivo, kaže Bilić. Sindikat traži da plaća liječnika početnika opće prakse iznosi dvije prosječne plaće, odnosno oko 7.000 kuna, a liječnika specijalista dvije i pol prosječne plaće ili 9.000 kuna.

Pročitajte više