Ministarstvo zdravstva: Medikol je na pretrage PET/CT-om upućivao isključivo onkološke bolesnike

MINISTAR zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović uputio je u Polikliniku Medikol zdravstveno-inspekcijski nadzor kako bi se utvrdila zakonitost rada u obavljanju dijagnostičke pretrage PET/CT, priopćilo je Ministarstvo.

Kako se tvrdi u priopćenju temeljem uvida u 690 povijesti bolesti izabranih metodom slučajnog uzorka, utvrđeno je kako su na pretragu upućivani isključivo pacijenti s onkološkom dijagnozom, kod kojih je pretraga indicirana radi potvrđivanja dijagnoze, utvrđivanja stupnja proširenosti bolesti, povrata bolesti, ili radi praćenja učinkovitosti liječenja. Također, utvrđeno je kako je pretraga PET/CT obavljana sukladno Protokolu upućivanja i provođenja dijagnostičkih pretraga PET/CT te da se kod svih bolesnika postupalo po navedenom Protokolu.

Ove nalaze Povjerenstva je potvrdio i Medikol u svojem današnjom priopćenju. "Odlukom Povjerenstva koje je izvršilo uvid u dijagnoze pacijenata kod kojih je proveden PET/CT od 2007. godine do danas, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi potvrdilo je da su svi obavljeni PET/CT pregledi opravdani te da Medikol posluje u skladu sa zakonom, odnosno u skladu sa Protokolom upućivanja i provođenja dijagnostičkih pretraga PET/CT-a. Podsjećamo, kroz PET/CT uređaj u poliklinici Medikol dosad je prošlo 11.570 pacijenata, a
obavljeno je 17.123 pregleda među kojima je čak 97 posto imalo potvrđenu onkološku dijagnozu. Za ostalih 3 posto gotovo je sigurno bilo da boluju od malignih bolesti. Svi pacijenti na pregled došli su na osnovu procjena stručnjaka i liječnika specijalista u hrvatskim bolnicama", pišu iz Medikola.


Kažu i daje Povjerenstvo revidiralo i ugovorne obveze kojima je utvrđeno da su HZZO i Poliklinika Medikol sklopili ugovor o provođenju specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite od 2010. do 2012. godine. "Poliklinika Medikol je 2007. godine postala pružatelj do tada nedostupne zdravstvene usluge PET/CT u Hrvatskoj, dobivenog putem otvorenog javnog natječaja na kojem je Medikol bio jedini ponuđač. Iako je natječaj bio potpuno otvoren svim potencijalnim pružateljima usluga, nitko se osim Medikola nije javio i stoga je s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje sklopljen prvi ugovor za PET/CT centar u sklopu KB Sestara Milosrdnica", kažu iz Medikola.

"Odluka Povjerenstva potvrdila je sve naše ranije navode: da poslujemo prema zakonu, u skladu s najvišim etičkim načelima, a prije svega radi dobrobiti svih pacijenata koji su nam od samog osnutka Poliklinike Medikol ukazali povjerenje. Povjerenstvo je pokazalo kako su ranije optužbe o prekomjernom ozračavanju pacijenata bile potpuno neutemeljene budući da prema novootkrivenom broju malignih oboljenja u Hrvatskoj postoji stvarna potreba za
PET/CT dijagnostikom, a prosjek pregleda po broju stanovnika u rangu je s ostalim zemljama u Europi i svijetu“, rekao je mr.sc. Boris Sruk, glavni izvršni direktor Medikol Grupe.

"Procjena od 11.000 pregleda godišnje napravljena je na temelju broja pacijenata koji godišnje obole od malignih oboljenja, a koji se u Hrvatskoj kreće oko 20.000 godišnje. Primjerice, u 2010. godini izvršeno je ukupno tek 6.571 pregled koje je financirao HZZO, a toliko je i naplaćeno – ukupno 73 milijuna kuna. Liječnici Poliklinike Medikol u
protekle četiri godine odbili su pregledati više od 700 pacijenata poslanih na PET/CT pregled zbog stručne procjene kako pregled nije potreban niti koristan pacijentu koji je upućen na pregled. Ovom liječničkom procjenom Poliklinika Medikol se praktički odrekla 6,3 milijuna kuna kolika je ukupna vrijednost ovih pregleda. Povjerenstvo je utvrdilo da svi zaposlenici specijalisti nuklearne medicine, specijalisti radilologije, inženjeri medicinske radilologije i ostali zdravstveni djelatnici posjeduju važeća odobrenja i licence za samostalni rad", zaključuju iz Medikola.

Pročitajte više