Ministarstvo zdravstva poziva na suzdržavanje od pušenja

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi danas je, uoči Korizme pozvalo pušače da se suzdrže od pušenja jer time produžuju život i doprinose vlastitom zdravlju i zdravlju bližnjih, a pretilne osobe da se suzdrže od pretjeranog konzumiranja hrane.

"Korizma može pomoći u jačanju snage duha i volje", ustvrdio je Božikov na konferenciji za novinare, održanoj u Zagrebu.

Posljedice konzumiranja cigareta su velike. Svaki drugi pušač umire zbog bolesti uzrokovanih pušenjem. U svijetu godišnje zbog pušenja umre pet milijuna, a u Hrvatskoj 10.000 ljudi, naveo je Božikov.

Doktorica Vlasta Hrabak Žerjavić upozorava da su kod pušača rizici za oboljenje od raka pluća, kroničnog bronhitisa i astme i bolesti srca i krvnih žila veći do 17 puta.

No, to nije sve jer pušenje uzrokuje i ubrzano starenje kože, oštećuje spermije i smanjuje plodnost. Trudnice koje puše rađaju djecu manje težine i takva djeca sporije napreduju.

I pasivno pušenje donosi velike posljedice po zdravlje. Pasivni pušači imaju između 20 i 35 posto veći rizik od srčanog udara i zloćudnog tumora.

U Hrvatskoj puši 34,1 posto muškaraca od 15 i više godina po čemu se naša zemlja nalazi u sredini među europskim zemljama. No, po broju žena koje puše, njih 26,6 posto, na vrhu smo među europskim zemljama.

U Ministarstvu zdravstva pripremaju izmjene zakona koji bi na stroži način ograničavao pušenje, a očekuje se da će biti zgotovljene do 31. svibnja, kada bi trebale biti upućene u saborsku proceduru.

Uz zabranu napisa na kutijama cigareta, poput "s malo katrana" ili "light" i niz drugih mjera, predlaže se i potpuna zabrana pušenja na javnim mjestima ili da se pušenje ograniči samo na odvojene prostorije s ventilacijom.

Ako se te izmjene usvoje pitanje je kako će se provoditi, budući da je u posljednjih 15 mjeseci zbog pušenja na zabranjenom mjestu zabilježeno tek 37 pravomoćnih presuda.

(Hina) xmvr ysšh

Pročitajte više