Ministarstvo zdravstva predlaže udrugama dogovor o zdravstvenim ciljevima

MINISTARSTVO zdravstva predložit će ovoga tjedna svim strukovnim udrugama u zdravstvu da usuglase i potpišu Nacrt zdravstvenih ciljeva za razdoblje od 2004. do 2008. godine.

Prijedlog Nacrta zdravstvenih ciljeva Ministarstvo zdravstva je poslalo liječničkoj, stomatološkoj, ljekarničkoj te komori medicinskih biokemičara, liječničkom sindikatu i sindikatu medicinskih sestara.

U prvoj od predloženih pet točaka Nacrta zdravstvenih ciljeva navodi se kako se prava bolesnika u naredne četiri godine neće smanjivati te da će se pojačano skrbiti o ugroženim socijalnim skupinama, siromašnima i umirovljenicima.

Izdvajanja za zdravstvo ostala bi u naredne četiri godine najmanje na istoj razini, što znači da bi se za zdravstvo i dalje izdvajalo 9 posto brutto društvenog proizvoda (BDP), dok bi rast plaća zaposlenika u zdravstvu bio veći od rasta BDP.

Ministarstvo zdravstva zajamčilo bi nastavak održavanja niske nezaposlenosti zdravstvenih djelatnika, tj. ispod dva posto za visoku i višu stručnu spremu. Prema srpanjskim podacima, u hrvatskoj su nezaposlena 402 liječnika, među kojima 93 s položenim državnim ispitom, te 236 stomatologa, među kojima je njih 84 s položenim stručnim ispitom.

Ministarstvo zdravstva također želi nastaviti s pojačanim ulaganjima u zdravstvenu infrastrukturu i informatizaciju.

Na ovotjednim sastancima s udrugama u zdravstvu ministar Andro Vlahušić razgovarat će i o kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva. Kolektivni ugovor nije potpisan unatoč dugotrajnim pregovorima, koji su trajali od lipnja prošle godine do ožujka ove godine.

Pročitajte više