Ministarstvo zdravstva predstavilo deset novih usluga za pacijente

MINISTAR zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang predstavio je danas deset novih usluga koje Ministarstvo zdravstva pokreće ove godine s ciljem poboljšanja zdravstvene skrbi.

Za sve osobe starije od 45 godina od svibnja će biti uvedeni besplatni pregledi radi prevencije kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, te upalnih i tumorskih bolesti koje u Hrvatskoj odnose najviše života. Osiguranike će svake tri godine na pregled pozivati njihov izabrani liječnik, koji će za obavljene preglede biti dodatno plaćen.

U ovogodišnjem proračunu za tu je namjenu osigurano 19 milijuna kuna, a Hebrang procjenjuje kako bi ove godine pregled moglo obaviti oko 800.000 osiguranika.

Ministarstvo zdravstva pokrenulo je od danas besplatni telefon 0800-200-063 za sve pritužbe, pohvale i primjedbe osiguranika, na kojemu će se od 8,30 sati do 16,30 sati izmjenjivati dva liječnika. U ostalo vrijeme poruke će snimati telefonska sekretarica, a o najtežim pritužbama raspravljat će kolegij Ministarstva.

Hebrang je najavio postupnu obnovu bolničke opreme starije od osam godina tijekom ove i iduće godine, što će državni proračun stajati 20 milijuna kuna. To je nužno jer je veliki broj uređaja na granici štetnosti za pacijente, naglasio je.

Prioritet u obnovi opreme imat će kliničke bolnice, dok će županijske bolnice opremu moći obnavljati iz decentraliziranih sredstava koja dobivaju od države.

Prema anketi provedenoj početkom ove godine, u bolnicama je zastarjelo 116 anestezioloških aparata, 98 monitora u intenzivnim njegama, 57 rendgenskih uređaja, 31 kirurški stol itd.

Ministarstvo zdravstva pokrenut će i program unapređenja službe za transplantaciju organa u vrijednosti od 12 milijuna kuna. Tijekom ove i iduće godine u planu je dogradnja Centra za transplantacije u Kliničkoj bolnici Merkur, a pitanje brze dojave i organizacije prijevoza doniranih organa bit će financijski i organizacijski riješeno.

Ravnatelji zdravstvenih ustanova dobili su obvezu da postojeće liste čekanja ubuduće daju na uvid bolesnicima koji su naručeni na preglede, jer su česte pritužbe bolesnika na netransparentnost tih lista.

Hebrang je najavio ponovno osnivanje kriznog stožera Ministarstva zdravstva kako bi se pojačala komunikacija između ustanova u slučajevima hitnosti, podizanje higijenskog standarda u bolnicama i nastavak programa razvoja otočke medicine.

Pokreće se i akcija unapređenja ljubaznosti osoblja u bolnicama, te ubrzavanje postupka u rješavanju predmeta u Ministarstvu zdravstva.

Pročitajte više