Ministarstvo zdravstva zatražilo da se prestane koristiti Baxterova oprema za hemodijalizu

Ministarstvo zdravstva danas je izvijestilo sve ustanove za dijalizu u Hrvatskoj da do daljnjeg prestanu koristiti opremu američke tvrtke Baxter, zbog postojanja sumnje u moguću neispravnost dijela opreme za hemodijalizu tog proizvođača.

Iako prema obavijesti Agencije za lijekove i medicinske proizvode taj dio opreme nije niti uvezen u Hrvatsku, centri za dijalizu izviješteni su iz predostrožnosti, priopćeno je večeras iz Ministarstva zdravstva.

Obavijest o mogućoj neispravnosti dijela opreme za hemodijalizu tog američkog proizvođača (ili nekog od društava povezanih s njim) Ministarstvo je, kako kaže, dobilo od Plive, koju su o tome obavijestile američka uprava za hranu i lijekove (Food and Drug Administration) i kanadska savezna zdravstvena organizacija "Health Canada".

Zbog grešaka na Baxterovim dijalizatorima u listopadu 2001. u osam hrvatskih centara za hemodijalizu umrla su 23 bubrežna bolesnika, a nakon tog slučaja razriješena je ministrica zdravstva Ana Stavljenić-Rukavina. .

Tvrtka Baxter naknadno je priznala da bi mogući uzrok smrtnih slučajeva mogao biti povezan s tekućinom korištenom u procesu proizvodnje njihovih dijalizatora.

Dijalizatori te tvrtke povezani su i sa smrću pacijenata u Španjolskoj, te SAD-u i još nekoliko zemalja.

Krajem 2001. u Hrvatskoj je protiv odgovorne osobe u Baxteru podnesena i kaznena prijava, koju je godinu dana kasnije zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo zbog nepostojanja "subjektivnih elemenata krivnje".

Većina obitelji preminulih bubrežnih bolesnika nagodila se s "Baxterom", no u javnosti je ostalo nepoznato koliku odštetu su dobili.

(Hina) xam ymć

Pročitajte više