Ministarstvo znanosti opovrgava "Preporod" o zaostajanju plaća u obrazovanju

MINISTARSTVO znanosti opovrgnulo je danas tvrdnje Hrvatskog školskog sindikata "Preporod" o dramatičnom zaostajanju plaća zaposlenih u obrazovanju za prosječnim plaćama u državi.

Ministarstvo navodi da tvrdnje čelnika sindikata "obiluju netočnim navodima, kao što je da početnička plaća u sustavu iznosi 3300, umjesto 3443 kuna, a za nastavnika pred mirovinom nikako ne jedva 5000, već 5418 kuna".

"(Željko) Stipić nepoznatom metodom procjenjuje iznose, a kao predsjednik Sindikata morao bi znati neke elementarne stvari o članovima koje predstavlja", navodi u priopćenju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

"Činjenica je da su podatci prezentirani na službenim stranicama Zavoda za statistiku, ali isto tako izračuni Ministarstva govore da prosječna plaća u sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja iznosi 4534 kune. Ali, osim same statistike, treba uvažiti kvalifikacijsku strukturu, godine staža, porezne olakšice i niz drugih faktora kako bi se sustavi mogli uspoređivati - to predstavlja ozbiljan posao", navodi Ministarstvo znanosti.

Navodi i kako je "ovo već drugi put ovoga tjedna da Stipić u javnosti pokušava manipulirati podatcima, kako o visini plaća, tako i o dugovima Ministarstva prema zaposlenicima obrazovanih ustanova (za koje je i on suodgovoran), a što predstavlja ozbiljan problem kvalitetnom socijalnom dijalogu i partnerstvu".

"Zbog naslijeđenih nagomilanih dugova, odnosno njihova rješavanja, Ministarstvo je uz iznimne napore riješilo gotovo sva otvorena pitanja zaposlenika vrativši im dostojanstvo i dignitet. Spomenutim rješenjima Ministarstvo je uštedjelo nekoliko stotina milijuna kuna poreznih obveznika i istovremeno isplatilo, što po presudama, što po nagodbama, približno 300 milijuna kuna", navodi Ministarstvo.

Hrvatski školski sindikat Preporod priopćio je danas da najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku upozoravaju na dramatično zaostajanje plaća zaposlenih u obrazovanju za prosječnim plaćama u državi, odnosno za plaćama u javnim službama. Prosječna plaća od 4485 kuna u obrazovanju zaostajala je u studenome 110 kuna za prosječnim plaćama u državi (4595 kuna), naveo je, među ostalim, u današnjem priopćenju "Preporod".

Pročitajte više