"Ministre, tri godine ste nas ignorirali"

NAKON što je ministar Dragan Primorac pristao na glavne zahtjeve studenata, oni ipak ne odustaju te će izaći na ulice Zagreba kako bi se izborili za ispunjenje i ostalih zahtjeva. Kažu kako će - i nakon izlaženja ministarstva u susret - prodvjedovati jer su njihovi problemi sustavno ignorirani tri godine.

Primorac je jučer s Rektorskim zborom dogovorio kako će diplomski studij biti besplatan za sve studente, da će kvote biti veće nego za preddiplomski studij, odnosno da će diplomski moći upisati svi oni studenti koji ispune uvjete. Također, upisi će trajati sve do početka II. semestra akademske godine 2008./2009.

Kako nam je rekao jedan od organizatora današnjih prosvjeda, Zoran Marinković s biološkog odsjeka PMF-a, ovi zahtjevi koje je ispunio Primorac su samo vrh sante leda. Studenti traže donošenje pravilnika o diplomskom i preddiplomskom studiju, popis ustanova na kojima se mogu zaposliti prvostupnici, ustavno pravo da sudjelujemo u kreiranju nastavnog programa te traže da se omogući mobilnost studenata i edukaciju nastavnika.

U današnjem priopćenju organizatori prosvjeda napominju da su ga pomno planirali četiri mjeseca te da ih nisu potakli prosvjedi srednjoškolaca nego sustavno ignoriranje njihovih problema u posljednje tri godine. Upozoravaju da ih Sveučilište nije niti jednom kontaktiralo dok je ministarstvo predložilo sastanak i podržalo njihove zahtjeve. Što se tiče jučerašnjih odluka Primorca i Rektorskog zbora studenti upozoravaju da nisu dobili dokument u kojem stoji da će se oni ispuniti.

Ograđuju se od suradnje s bilo kakvim političkim strankama i njihovim pomladcima, te naglašavaju da je svrha prosvjeda isključivo borba za temeljna studentska prava te ističu da je trogodišnje neodgovorno provođenje bolonjskog procesa nedopustivo jer tu cijenu plaćaju samo studenti.

Ministar bi sa studentima u šetnju

Primorac je jučer rekao kako studenti imaju ustavno pravo na prosvjed, ali da su ispunjeni svi zahtjevi studenata te nemaju razloga za prosvjed.

"Studenti danas mogu u šetnju sunčanim predjelom grada i ako bude vremena mogu im se pridružiti, samo ne znam protiv koga će prosvjedovati kada dođu pred zgradu ministarstva. Studenti mogu biti mirni, jer su saslušani i jer su ispunjeni svi njihovi zahtjevi", kazao je Primorac.

Na sastanku su jučer bili i predstavnici Studentskog zbora koji su poručili kolegama studentima kako sada nemaju razloga za prosvjed te kako bi se trebali obratiti dekanima, odnosno rektoru.

D.M.
Foto: K.H.

Pročitajte više