Ministri prometa zadužili Komisiju za pregovore s RH o zračnom prometu

MINISTRI prometa Europske unije zadužili su Europsku komisiju da otvori pregovore s Hrvatskom o sporazumu o pristupanju Europskom zajedničkom zračnom prostoru, javlja u utorak agencija Agence Europe.

Ministri prometa na sastanku krajem prošlog tjedna dali su mandat Komisiji za otvaranje pregovora, osim s Hrvatskom, i s Albanijom, BiH, Makedonijom, Srbijom i Crnom Gorom i Kosovom.

Kako je u veljači navela Komisija u svom prijedlogu pod nazivom "Zajednička zračna politika prema susjedima", Hrvatska je od svih zemalja zapadnog Balkana najbliža tom sporazumu budući da se njezin zračni sektor razvio više od drugih, a od njih se razlikuje i glede makro-ekonomskih pokazatelja, političke stabilnosti i ekonomskog razvoja.

Cilj sporazuma koji se Komisija nada postići s tim zemljama je uključiti acquis communautaire u pravni sustav tih zemalja u domeni zračnog prometa, a u svjetlu njihovog puta prema EU.

Europski zajednički zračni prostor obuhvaća današnju 25-oricu, Norvešku, Irsku i Švicarsku, uz namjeru da se u budućnosti proširi na Rumunjsku, Bugarsku i zemlje zapadnog Balkana, a cilj takve politike je organizirati koherentan i fleksibilan način liberalizacije zračnih odnosa unutar velike Europe.

Pročitajte više