Ministri vanjskih poslova Kine i Japana sastali se nakon tri godine

Foto: Twitter

U PRVOM posjetu japanskog ministra vanjskih poslova Kini u više od tri godine Yoshimasa Hayashi sastao se u nedjelju u Pekingu s novim kineskim kolegom Qin Gangom. Obje su strane unaprijed jasno pokazale svoj interes za poboljšanje odnosa, koji su zategnuti zbog mnogih spornih pitanja.

Posljednji posjet japanskog ministra vanjskih poslova Kini bio je prije pandemije krajem 2019., a posljednji sastanak licem u lice ministara vanjskih poslova dviju zemalja krajem 2020. Postoje ozbiljne razlike u stajalištima oko kineskih teritorijalnih pretenzija u Istočnom kineskom moru, bliske suradnje Japana sa Sjedinjenim Državama i jačanja japanske vojske.

U petak uspostavljena vruća linija

Dvije zemlje također se ne slažu oko novih ograničenja japanskog izvoza opreme za proizvodnju poluvodiča i ispuštanja onečišćene vode za hlađenje oštećenog nuklearnog reaktora u Fukušimi u more. Osim toga, nedavno uhićenje zaposlenika japanske farmaceutske tvrtke Astellas pod optužbom za špijunažu u Kini zaoštrava odnose.

Posjet ministra vanjskih poslova dogovorili su kineski čelnik Xi Jinping i japanski premijer Fumio Kishida tijekom razgovora na marginama samita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) u Bangkoku u studenom.

Dvije strane također su u petak uspostavile vruću liniju između svojih snaga, što je planirano godinama, kako bi se izbjegli mogući nesporazumi u slučaju incidenata, izvijestila je japanska novinska agencija Kyodo.

Japanci prosvjedovali protiv pritvaranja svog državljanina

Hayashijev program uključuje i razgovore s novim potpredsjednikom kineske vlade Li Qiangom i visokim dužnosnikom vanjske politike Wang Yijem. Hayashi je rekao da je pozvao Peking na prijevremeno puštanje zatočenog japanskog državljanina tijekom sastanka.

"Prosvjedovao sam protiv nedavnog pritvaranja Japanca u Pekingu i istaknuo naš stav po tom pitanju, uključujući prijevremeno puštanje tog državljanina", rekao je Hayashi novinarima nakon sastanka s Qinom. Dodao je da Japan traži transparentnost pravnog procesa u vezi s pritvaranjima, ali nije rekao kakav je bio kineski odgovor.

Posjet dolazi tjedan dana nakon što je glasnogovornik Astellas Pharma Inc rekao da je njihov zaposlenik pritvoren u Kini iz nepoznatih razloga. Najmanje 16 japanskih državljana, ne računajući taj slučaj, pritvoreno je u Kini pod sumnjom da su se bavili špijunskim aktivnostima od 2015. godine, navodi Kyodo News.

Pročitajte više