Ministrica Južne Koreje kandidirat će se za šeficu Svjetske trgovinske organizacije

Foto: EPA

JUŽNOKOREJSKA ministrica trgovine Yoo Myung-hee objavila je danas kandidaturu za čelnu poziciju u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, a izbor bi joj osigurao status prve žene za kormilom te međunarodne organizacije.

Sadašnji čelnik Roberto Azevedo najavio odlazak u kolovozu

Postupak objave kandidatura za dužnost koju trenutno obavlja Brazilac Roberto Azevedo počeo je ovog mjeseca. Azevedo je najavio odlazak krajem kolovoza, godinu dana prije kraja mandata, iz obiteljskih razloga.

Prije desetak dana službenu je kandidaturu za čelno mjesto u WTO-u najavio Britanac Peter Mandelson

Prije desetak dana službenu je kandidaturu za čelno mjesto u WTO-u najavio Britanac Peter Mandelson, nekadašnji povjerenik EU za trgovinu, a sadašnji Paul Hogan kazao je da razmatra tu mogućnost.

Među mogućim kandidatkinjama spominju se i španjolska ministrica vanjskih poslova i nizozemska ministrica vanjske trgovine

Među mogućim kandidatkinjama spominju se i španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez i nizozemska ministrica vanjske trgovine Sigrid Kaag, ali one još nisu istaknule kandidaturu.

Njihova južnokorejska kolegica danas je to učinila. Yoo Myung-hee prva je žena na tom mjestu u vladi od uspostavljanja Južne Koreje 1948. godine, a bude li odabrana, bit će i prva žena na čelnom mjestu u WTO-u. 

"U međunarodnoj zajednici jača protekcionizam... Da bi WTO prevladao trenutnu krizu, važna je uloga posrednika u sukobima među državama članicama“, rekla je Yoo.

Od prosinca prošle godine WTO ne može donositi konačne presude u trgovinskim sporovima jer je SAD blokirao imenovanje sudaca žalbenog tijela.

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa traži opsežne reforme WTO-a

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa traži opsežne reforme WTO-a, ne precizirajući kako bi trebale izgledati i ne prihvaćajući kompromisne prijedloge koje je podržala većina od ukupno 164 članice WTO-a.

"Koreja će moći služiti kao most, na temelju vlastitog iskustva rasta kroz trgovinu“, tvrdi južnokorejska ministrica.

Yoo je vodila južnokorejsko izaslanstvo u pregovorima o trgovinskom sporazumu s SAD-om i sudjelovala je u izradi trgovinskih sporazuma sa Singapurom i ASEAN-om.

Početkom lipnja Seul je ponovo pred WTO-om pokrenuo postupak rješavanja spora s Japanom oko ograničenja izvoza nekih visokotehnoloških materijala. Spor je izbio u okviru pogoršanja odnosa između dvije zemlje u 2019., a razgovori nisu donijeli rješenje, objasnili su.

Južna Koreja uvelike se oslanja na vanjsku trgovinu. U 2019. izvoz i uvoz činili su gotovo dvije trećine nominalnog bruto domaćeg proizvoda, pokazuju podaci Korejskog udruženja za međunarodnu trgovinu.

Pročitajte više