Ministrica Kolinda Grabar-Kitarović u Madridu

ŠPANJOLSKA je spremna svojim iskustvima pomoći Hrvatskoj u pregovorima s Europskom unijom, istaknuto je u utorak tijekom razgovora koje je hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović u Madridu vodila sa španjolskim dužnosnicima.

Tijekom jednodnevnog posjeta Madridu, Grabar-Kitarović je razgovarala s predsjednikom španjolskog parlamenta Manuelom Marinom Gonzalesom, koji je bio pregovorač tijekom pregovorao o ulasku Španjolske u EU, i državnim tajnikom za europske poslove Albertom Navarrom.

"Španjolska podrška Hrvatskoj bit će od velike važnosti za ulazak naše zemlje u Europsku uniju, posebice u području korištenja pretpristupne pomoći u čemu je Španjolska bila vrlo uspješna", kazala je u telefonskom razgovoru za Hinu ministrica europskih integracija.

Prema prijedlogu Europske komisije Hrvatskoj bi se u sljedeće dvije godine na raspolaganje trebalo staviti 245 milijuna eura iz tri pretpristupna fonda.

Manuel Marino Gonzales prenio je hrvatskoj ministrici španjolska iskustva u pregovorima s EU-om, a ona ga je upoznala s tijekom procesa hrvatskog približavanja Uniji.

Državni tajnik Navarro iskazao je punu spremnost Španjolske da svojim iskustvima u pregovorima pomogne Hrvatskoj, a posebice je istaknuo i važnost mediteranske dimenzije unutar EU-a, kazala je u telefonskom razgovoru za Hinu glasnogovornica MEI-a Ivana Crnić.

Tijekom razgovora koje je Grabar-Kitarović vodila u Madridu, izražena je obostrana želja za daljnjom bilateralnom suradnjom u tehničkom pogledu, kao i na političkoj razini.

Hrvatska ministrica će tijekom poslijepodneva u predstavništvu Europske komisije u Madridu održati predavanje na temu "Hrvatska uoči pregovora s Europskom unijom".

Pročitajte više