Ministrica Kosor najavila skoru javnu raspravu o novom zakonu o pravima hrvatskih branitelja

MINISTRICA obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i potpredsjednica Vlade, Jadranka Kosor najavila je da će uskoro radne skupine koje rade na novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji predstaviti nacrt novog zakona te da će se o njemu u lipnju započeti javna rasprava.

"Nadam se da će zakon u Hrvatskom saboru biti donijet do kraja godine i to konsenzusom svih zastupnika", izjavila je Jadranka Kosor na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen rad ministarstva kojem je na čelu.

Navela je da pojedinosti o nacrtu tog zakona neće iznositi sve dok radne skupine ne završe posao. Nacrt treba biti usklađen s ostalim zakonskim propisima, a što s važećim zakonom nije slučaj, navela je.

Ministrica je za lipanj najavila početak isplata dugova hrvatskim braniteljima nastalih zbog neusklađenosti predhodnih zakona o pravima hrvatskih branitelja. Za taj posao osigurano je oko 149 milijuna kuna, istaknula i dodala da su nedavno otkrivena i neka novčana potraživanja nastala za mandata prošle Vlade, a za koje nije bila upoznata tijekom primopredaje dužnosti.

Navela je da će se uskoro u dogovoru s Republičkom koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata potaknuti hitne izmjene Zakona o Fondu hrvatskih branitelja kako bi u taj fond ušle najbolje dionice javnih poduzeća u Hrvatskoj INA-e ili HT-a. Kao temelj ustroju Fonda, Kosor je najavila izradu registra hrvatskih branitelja, a koji je trebao biti gotov i ranije. Samo prema tom popisu branitelji će moći imati svoj udio u Fondu, sukladno zakonu.

Kosor je najavila i skoru dodjelu stanova hrvatskim braniteljima u Zadru i Novoj Gradiški te nove projekte psihosocijalne skrbi za branitelje i stradalnike Domovinskog rata.

Pored tih mjera najavila je i skoro potpisivanje sporazuma s ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva, Brankom Vukelićem po kojem će se nezaposlenim braniteljima omogućiti povoljni poduzetnički krediti za malo i srednje poduzetništvo.

Slične kreditne pogodnosti moći će koristiti i žene - poduzetnice, najavila je Kosor istaknuvši da poticanje žena u poduzetništvu ulazi u okvir rada njezinog ministarstva koje skrbi i o obitelji i o međugeneracijskoj solidarnosti.

Za predstojeći Dan obitelji, 15. svibnja najavila je pokretanje niza projekata namijenjenih obitelji, skrbi za djeci, obiteljima koje žive na područjima od posebne skrbi i obiteljima s više djece. Projekti će, navela je, trajati do kraja godine.

Također je rekla da je u planu pronalazak novog prostora na kojem bi bilo smješteno Ministarstvo i sve četiri uprave koje sada rade na raznim lokacijama.

(Hina) xaš ysšh

Pročitajte više