Ministrica Šri Lanke koja je promovirala šamansku zaštitu od korone dobila covid-19

Foto: Epa

MINISTRICA zdravstva Šri Lanke, koja je odobrila uporabu biljnog sirupa koji bi trebao spriječiti zarazu covidom-19, pozitivna je na koronavirus.

Pavithra Wanniarachchi bila je pozitivna na testiranju u petak, rekao je za BBC glasnogovornik ministarstvu zdravstva.

Wanniarachchi je promovirala sirup kojeg je proizveo šaman, a koji bi trebao djelovati kao doživotno cijepljenje protiv virusa.

Šaman dobio recept za sirup u viziji

Šri Lanka je od početka pandemije zabilježila 56.076 slučajeva i 276 smrti. Wanniarachchi je četvrta ministrica te zemlje koja je imala pozitivan test na covid-19. Mlađi ministar, koji je također uzeo napitak, bio je pozitivan na koronavirus početkom ovog tjedna.

Šaman koji je izumio sirup, koji sadrži med i muškatni oraščić, rekao je da je dobio recept za pripravak u viziji.

Liječnici Sri Lanke negirali su tvrdnje da napitak djeluje kao zaštita od zaraze, ali to nije spriječilo na tisuće građana da putuju u selo kako bi ga dobile.

Šri Lanka nije jedina zemlja u kojoj su visokopozicionirani dužnosnici promovirali nedokazane tretmane za covid-19. Prošle godine je predsjednik Madagaskara Andry Rajoelina zagovarao uporabu biljne smjese za koju je tvrdio da bi mogla spriječiti širenje virusa. Snimljen je kako dijeli taj pripravak siromašnim zajednicama u glavnom gradu.

Pročitajte više