Ministrica poljoprivrede: Ne bih potvrdila, ali sigurno je došlo do trovanja pčela

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

DESECI milijuna pčela uginuli su u proteklih tjedan dana u Međimurju.

Nezapamćeni pomor pogodio je više od jedne trećine svih pčelinjaka u Međimurskoj županiji koja je zbog toga u ponedjeljak proglasila i elementarnu nepogodu.

Iako bi se zbog proglašenja elementarne nepogode moglo pomisliti da je neka prirodna katastrofa krivac za uništenje cijelih pčelinjih zajednica, istina je ipak drugačija. Pčele su otrovane.

U uzorcima s polja i u medu pronađeni su tragovi insekticida, ali to nije dovoljan dokaz za tvrditi da je to razlog masovnog pomora. U Hrvatskoj ne postoji laboratorij koji bi napravio takvu vrstu obdukcije pa će se za takvo što rješenje potražiti na europskom tržištu.

Pčelari su za Index kazali da sumnjaju na trovanje insekticidima, odnosno da je do toga došlo protupropisnim prskanjem.

Ministrica poljoprivrede: Prilično je sigurno da je riječ o trovanju

Da je riječ o trovanju, misli i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ali to nije htjela kategorički potvrditi.

"Rezultati analize na uzorcima koja je išla preko Veterinarske inspekcije, a obavljena je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, govore, za sada, da varoza nije uzročnik ovog pomora pčela, a koliko znam, uginuća su velika, na otprilike 570 pčelinjih zajednica kod 21 pčelara", kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković za RTL.

"Ne želim potvrditi da je riječ o trovanju ako nemam potvrdu, ali ako nije bolest, prilično je sigurno da je riječ o trovanju", kazala je pa dodala da njezino ministarstvo obično pomaže poljoprivrednicima kada je riječ o bolestima na različitim vrstama životinja ili biljaka.

"I mi imamo određenu procjenu štete, bez obzira na to je li riječ o trovanju ili ne, a izgledno je da je. Mi ćemo nastojati jednom interventnom mjerom pomoći našim pčelarima", najavila je ministrica u zaključku.

Pročitajte više